Șefa Organizației Mondiale a Sănătății din Siria a cheltuit milioane de dolari cu regimul Assad

DE Adina Mutăr | 26.10.2022 - 19:10
Dr. Akjemal Magtymova/foto: Profimedia Images

Angajații de la biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Siria s-au plâns că șeful lor a gestionat în mod necorespunzător milioane de dolari, oferind oficialilor regimului Assad cadouri, inclusiv computere, monede de aur și mașini.

SHARE

Peste 100 de documente confidențiale, mesaje și alte materiale obținute de The Associated Press arată că oficialii OMS le-au spus anchetatorilor că reprezentantul agenției în Siria, Dr. Akjemal Magtymova, a avut un comportament abuziv, a exercitat presiuni asupra personalului OMS pentru a semna contracte cu politicieni de rang înalt din regimul Assad și a cheltuit în mod constant fondurile OMS și ale donatorilor în mod necorespunzător.

Plângerile venite din partea a peste zece membri ai personalului au declanșat una dintre cele mai mari anchete interne ale OMS din ultimii ani, la care au participat peste 20 de anchetatori.

Magtymova a refuzat să răspundă la întrebările privind acuzațiile, spunând că i-a fost "interzis" să împărtășească informații "din cauza calității de membru al personalului OMS".

OMS a confirmat într-o declarație că a analizat acuzațiile aduse împotriva lui Magtymova și a precizat că a apelat și la ajutorul unor anchetatori externi.

Biroul OMS din Siria a avut anul trecut un buget de 115 milioane de dolari pentru a aborda problemele de sănătate într-o țară devastată de război - o țară în care aproape 90% din populație trăiește în sărăcie și mai mult de jumătate are nevoie disperată de ajutor umanitar, din cauza războiului dus de Assad împotriva propriului popor.

Timp de mai multe luni, anchetatorii au investigat acuzațiile potrivit cărora sirienii au fost deserviți prost și personalul OMS a fost abuzat.

Citește și

Aviz Moscovei. SUA desemnează regimul Assad ca autor al atacului cu arme chimice din Ghouta, Siria

Oficial american: „Evoluții îngrijorătoare" în ceea ce privește arsenalul nuclear al Rusiei

Documentele financiare arată că Magtymova a organizat o dată o petrecere care a costat peste 10.000 de dolari, o reuniune organizată pentru a-și onora propriile realizări pe cheltuiala OMS, spun angajații, într-o perioadă în care țara se străduia să obțină vaccinuri împotriva coronavirusului.

Șase experți în sănătate publică ai OMS pentru Siria au declarat că Magtymova i-a numit pe membrii personalului "lași" și "retardați" în mai multe rânduri.

Oficialii au declarat anchetatorilor agenției că Magtymova a "oferit favoruri" unor politicieni de rang înalt din regimul Assad și s-a întâlnit pe ascuns cu armata rusă, ceea ce reprezintă o încălcare a neutralității OMS în calitate de organizație a ONU.

Magtymova a angajat rude incompetente ale unor oficiali guvernamentali, inclusiv unele acuzate de "nenumărate încălcări ale drepturilor omului".

„OMS nu a oferit un ajutor adecvat sirienilor. Proviziile medicale se concentrau de obicei doar pe Damasc, fără a acoperi alte zone din Siria, unde exista o lipsă acută de medicamente și echipamente”, a declarat un fost membru al personalului OMS.

Magtymova a ales să stea într-un apartament spațios, cu mai multe camere, cu două toalete și o vedere panoramică asupra orașului, într-un hotel luxos din Damasc, Four Seasons.

Documentele ONU sugerează că ea a stat în apartament din octombrie 2020 până în mai anul trecut, la un cost „redus” de aproximativ 450 de dolari pe noapte, de peste patru ori mai mult decât prețul camerelor ocupate de alți membri ai personalului ONU.

Un membru al personalului hotelului a declarat că astfel de apartamente costă în mod normal 940 de dolari pe noapte.

Hotelul a fost sancționat de SUA și Marea Britanie din cauza rolului proprietarului său în finanțarea regimului lui Bashar Assad.

Se estimează că ONU a cheltuit 70 de milioane de dolari acolo din 2014, în timp ce 12 milioane de sirieni aveau și au nevoie urgentă de ajutor medical.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te