Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Apocalipsa nucleară este inacceptabil de aproape”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.09.2021 - 20:02
Guterres anunță că apocalipsa nucleară este „inacceptabil de aproape"/foto: theguardian
Guterres anunță că apocalipsa nucleară este „inacceptabil de aproape"/foto: theguardian

Umanitatea este la un pas de anihilare nucleară, amenințarea atingând cel mai înalt punct de tensiune din ultimii patruzeci de ani, a avertizat șeful ONU, Antonio Guterres.

SHARE

Cursa înarmării nucleare globale a ajuns „inacceptabil de aproape" de distrugerea atomică în masă, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

El a cerut „națiunilor care au stocat 14.000 de arme nucleare” să semneze Tratatul de interzicere a testelor nucleare cuprinzătoare pentru a evita o criză internațională.

„Acum este momentul să risipim definitiv norul conflictului nuclear, să eliminăm armele nucleare din lumea noastră și să deschidem o nouă eră de încredere și pace”, a scris el.

Recenta alianță formată între SUA, Marea Britanie și Australia nu a făcut decât să sporească temerile care ar putea izbucni Al Treilea Război Mondial.

Citește și

Iranul a deteriorat camerele de supraveghere ale AIEA ca să acopere îmbogățirea uraniului

China, „pregătită să atace prima cu arme nucleare”, în urma pactului AUKUS

 

Șeful Organizației Națiunilor Unite și-a exprimat anterior îngrijorări cu privire la China, Coreea de Nord și SUA și multe alte țări, care nu au aprobat încă Tratatul de interzicere a testelor nucleare cuprinzătoare.

Pactul a fost semnat de 185 de țări în 1996, dar încă nu a intrat în acțiune.

„Am rămas în această stare de prea mult timp”, a spus Guterres.

Guterres a făcut presiuni asupra națiunilor să ia în considerare decizia SUA și a Rusiei de a prelungi tratatul privind reducerea armelor strategice START.

Ambele state au convenit să prelungească acordul pentru încă cinci ani în ianuarie, fără a renegocia termenii acestuia.

Este singurul aranjament de control al armelor între două țări care rămâne în vigoare.

„La un moment dat, dacă sunteți cu adevărat serioși în ceea ce privește eliminarea armelor nucleare, atunci, bineînțeles, toate celelalte țări care dețin arme nucleare vor trebui să vină la masă și să se gândească la cum să procedăm", a subliniat acesta.

China reconsideră politica „primului care utilizează arme nucleare”


Apelul global pentru pace vine în momentul în care un diplomat chinez de vârf a avertizat că țara sa își reexaminează promisiunea de a folosi doar armele nucleare ca represalii, ca răspuns la noile alianțe care se formează în regiune.

Fostul ambasador al Beijingului la ONU, Sha Zukang, a declarat că Beijingul trebuie să atace primul dacă SUA continuă să protejeze Taiwanul.

„O utilizare necondiționată nu mai este potrivită. Cu excepția cazului în care China și SUA sunt de acord că niciuna dintre părți nu va folosi armele nucleare mai întâi, sau SUA nu vor mai lua măsuri pentru a submina eficacitatea forțelor strategice ale Chinei”, a declarat Zukang.

„Presiunea strategică asupra Chinei se intensifică pe măsură ce SUA au construit noi alianțe militare și pe măsură ce își crește prezența militară în vecinătatea noastră", a subliniat acesta.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te