SUA pun la cale o nouă alianță militară. Un NATO asiatic va ridica un zid în calea Chinei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.09.2023 - 21:14
Se naște o nouă alianță militară, un „NATO asiatic”. Indo-Pacific va ridica un „zid” în calea Chinei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Se naște o nouă alianță militară, un „NATO asiatic”. Indo-Pacific va ridica un „zid” în calea Chinei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA pun la cale o nouă alianță militară. Un NATO asiatic va ridica un zid în calea Chinei. Statele Unite întăresc alianțele de apărare și securitate în Indo-Pacific într-un ritm determinat.

SHARE

SUA pun la cale o nouă alianță militară. Un NATO asiatic va ridica un zid în calea Chinei.

Provocările chineze par a fi un catalizator major pentru acest efort, mai ales de câbd Beijingul a publicat noua hartă „națională”, ce include teritorii din interiorul granițelor Indiei, Japoniei, Taiwanului, Filipinelor, Malaeziei, Vietnamului și altora.

SUA pun la cale o nouă alianță militară. Un NATO asiatic va ridica un zid în calea Chinei

Un aranjament de apărare colectivă pentru Indo-Pacific este cel mai eficient factor de descurajare a planurilor hegemonice ale Beijingului.

O Organizație a Tratatului Indo-Pacific ia naștere în ritm alert. 

Mai multe națiuni din Indo-Pacific se bazează în mod explicit sau tacit pe Statele Unite ca garant al securității și integrității lor teritoriale, potrivit 19fortyfive.com

Multe națiuni sunt foarte conștiente de faptul că asigurările de securitate din SUA și libertatea de navigație impusă de SUA le protejează de o și mai mare presiune economică chineză. 

Președintele american Joe Biden a declarat de mai multe ori fără echivoc că SUA ar veni în ajutorul Taiwanului dacă ar fi invadată de China.

Administrația sa a stabilit un pact de apărare cu Australia și Regatul Unit: AUKUS, a susținut alianța de securitate dintre SUA și Japonia și a salutat noua strategie de securitate și apărare a Japoniei de a-și crește bugetul de apărare la 2% din PIB și de a dezvolta capacități de contraatac.

China trebuie descurajată în aspirațiile sale de a captura teritorii

Parteneriatul de apărare dintre SUA și India progresează constant. Scopul este de a face din India un important centru indo-pacific pentru logistica apărării, reparații și întreținere, iar cele două națiuni să dezvolte și să producă sisteme de apărare împreună.

SUA au reafirmat și extins domeniul de aplicare al Tratatului său de apărare reciprocă din 1951 cu Filipine și au obținut acces la patru baze suplimentare în apropierea Taiwanului și a Insulelor Spratly.

Citește și: India ia în calcul o acțiune militară dacă Beijingul invadează Taiwanul. Marina, o forță uriașă

De asemenea, SUA au încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Papua Noua Guinee pentru a ajuta la dezvoltarea și modernizarea forțelor sale de securitate.

La un summit de la Camp David din august, Coreea de Sud, Japonia și SUA s-au angajat să instituționalizeze aranjamentele colective de apărare și securitate economică, inclusiv partajarea informațiilor și coordonarea privind rachetele balistice.

Citește și: Japonia, din nou o putere militară în fața Chinei. Va avea cele mai multe avioane F-35 din afara SUA

În acest context global în curs de dezvoltare, un acord de securitate colectivă în Indo-Pacific ar valora mai mult decât o serie de acorduri bilaterale de apărare pentru a descuraja invaziile teritoriale.

Principalul determinant pentru formarea unei Organizații a Tratatului Indo-Pacific se va baza pe comportamentul Chinei

Dacă Beijingul își continuă politica externă agresivă, așa cum o face actualul regim codus de Xi Jinping, atunci Tratatul Indo-Pacific va oferi claritatea atât de necesară a scopului, strategiei și coordonării țărilor membre.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te