Se face „micul Schengen” cu România, Bulgaria și Grecia? Ce conține cererea oficială a Bucureștiului

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.01.2024 - 13:08
Se face „micul Schengen” cu România, Bulgaria și Grecia? Ce conține cererea oficială a Bucureștiului - Foto: Profimedia Images

Se face „micul Schengen” cu Austria, Bulgaria și Grecia? Foarte posibil, după ce România și Bulgaria au anunțat că vor înainta o cerere oficială pentru ridicarea controalelor la frontiere între cele 3 state.

SHARE

Europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, alături de europarlamentarul grec Georgios Kirtsos și de europarlamentarul bulgar Daniel Lorer, au trimis o scrisoare oficială ministrului grec al Migrației și Azilului, Dimitris Keridis, prin care îi propun acestuia, în cadrul reuniunii informale de astăzi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles, să ceară eliminarea controalelor la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria și Grecia. Acest lucru reiese dintr-o postare a lui Dacian Cioloș pe profilul său oficial de Facebook, relatează presa bulgară

Citește și: Austria recunoaște că ține România ostatică în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare”

"Deși nu avem un calendar clar pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontiere terestre, este de datoria noastră să menținem această temă pe agenda europeană. Faptul că România a acceptat toate condițiile impuse de Austria pentru implementarea parțială a unui drept pe care îl avem de 13 ani face ca acest lucru să fie și mai dificil.

Dacă nu acționăm, noile guverne arbitrare ale UE vor continua să ne țină ușa pentru încă 13 ani", notează Dacian Cioloș în postare.ț

Citește și: Scandal în Austria pe tema Schengen. Opoziția: România ne va trimite migranți. Guvernul: Minciuni!

Se face „micul Schengen” cu România, Bulgaria și Grecia? Ce conține cererea oficială a Bucureștiului

În scrisoarea, cei patru politicieni argumentează de ce apelul lor este oportun. În primul rând, ei subliniază că, din 2011, Comisia Europeană a repetat în mod constant că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen.

"În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluții și rapoarte prin care a cerut aderarea deplină la Schengen, care au fost susținute de o majoritate absolută. În al treilea rând, reprezentanții sectoarelor turismului și ospitalității din Grecia doresc eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru a facilita sosirea turiștilor români și bulgari în Grecia.

Acest lucru ar deveni un factor foarte important pentru dezvoltarea economică, în special în părțile nordice ale Greciei, cu condiția ca frontiera terestră să fie deschisă în totalitate înainte de perioada de vară. În al patrulea rând, în acest moment, controalele la frontierele terestre dintre cele trei țări care se află oficial în spațiul Schengen cauzează încă pierderi uriașe companiilor de transport și turiștilor în ceea ce privește costurile de călătorie, profiturile pierdute și timpul pierdut", adaugă documentul.

Cei patru politicieni consideră că implementarea rapidă și decisivă a propunerii va consolida încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre și va spori eficiența cooperării lor în cadrul UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te