„Scenariul Siria” în Kazahstan: Trupele ruse „invitate” să apere țara de „teroriștii” din afară

DE Adina Mutăr | 06.01.2022 - 20:18
Trupele ruse „invitate” să apere țara de „teroriști”/foto: abcnews

O operațiune de „combatere a terorii” a început în Almatî, a anunțat biroul comandantului Poliției, cerându-se locuitorilor capitalei economice a Kazahstanului „să păstreze calmul și să acorde asistență agențiilor de aplicare a legii”.

SHARE

Potrivit comunicatului, „susținătorii radicali ai revoltelor au provocat pagube uriașe orașului și au opus rezistență acțiunilor legitime ale agențiilor de aplicare a legii pentru a stabili ordinea și a asigura securitatea”.

Biroul comandantului a mai raportat că „extremiștii sunt puși pe jaf, provocând daune afacerilor, pun în pericol viața și sănătatea civililor, obstrucționează munca lucrătorilor medicali și provoacă daune policlinicilor și spitalelor”.

„Bandiții furioși din Almatî sunt foarte organizați, ceea ce demonstrează că au fost antrenați serios în străinătate. Atacul lor asupra Kazahstanului este un act de agresiune și o încercare de a perturba integritatea statului”, se arată în comunicat.

Președintele kazah a declarat miercuri că „bande teroriste” care „au primit o pregătire extinsă în străinătate” conduc demonstrațiile, după un scenariu aplicat în Siria de către dictatorul Bashar al-Assad, căruia i-a sărit în ajutor Rusia.

Și președintele kazah a cerut ajutor Rusiei pentru a „stabiliza” țara. 

„Grupuri de elemente criminale ne bat soldații, îi umilesc, îi târăsc goi pe străzi, atacă femei, pradă magazine”, a denunțat el într-un discurs televizat miercuri.

Citește și


Preşedintele Serbiei afirmă că servicii secrete străine se află în spatele revoltelor din Kazahstan

Kazahstan: Forţele de ordine au deschis focul asupra protestatarilor în piaţa centrală din Almatî


Zeci de protestatari au fost uciși în timp ce încercau să preia clădirile guvernamentale din capitala comercială a Kazahstanului, Almatî, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Poliției.

Saltanat Azirbek a declarat pentru Haber 24 că au fost raportate ciocniri violente în timp ce ofițerii de poliție au încercat să-i împiedice pe protestatari să intre în clădirile guvernamentale din Almatî miercuri seara.

El a spus că o operațiune pentru a înăbuși protestele violente este în desfășurare și i-a sfătuit pe locuitori să stea acasă.

Președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a ridicat nivelul de alertă și a cerut guvernanților regionali să ofere sprijin financiar familiilor polițiștilor și soldaților care și-au pierdut viața în confruntări, 18 până acum.

Parașutiștii ruși, invitați să stabilizeze țara

O alianță militară condusă de Rusia și-a trimis, joi, trupele de menținere a păcii în Kazahstan, unde revoltele masive cauzate de protestele la nivel național din cauza prețului ridicat al combustibilului au dus la o stare de urgență și la demisia guvernului.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a declarat într-un comunicat că s-a decis trimiterea de „forțe de menținere a păcii” în Kazahstan pentru a stabiliza și normaliza situația.

Forțele trimise sunt din Belarus, Armenia, Tadjikistan, Kârgâzstan și Rusia, care a trimis unități militare ale Forțelor Aeropurtate Ruse.

Forțele de menținere a păcii conduse de Rusia au fost trimise de avioanele Forțelor Aeriene Ruse.

Anterior, președintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a cerut ajutor de la CSTO, o alianță militară care reunește șase foste republici sovietice și Rusia pentru a pune capăt revoltelor din țară, pe care le-a descris drept „o amenințare teroristă”.

UE, îngrijorată pentru independența Kazahstanului

Uniunea Europeană a luat notă de decizia lui Tokaev de a cere „asistență de la șefii CSTO pentru a trimite forțe de menținere a păcii în Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp, pentru a stabiliza situația”, a declarat, joi, Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE. 

În același timp, Massrali a reamintit că „o astfel de intervenție ar trebui să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului”.

Într-o declarație publicată miercuri, blocul a cerut tuturor părților implicate în tulburările din Kazahstan să dea dovadă de reținere și responsabilitate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te