Preşedintele Serbiei afirmă că servicii secrete străine se află în spatele revoltelor din Kazahstan

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.01.2022 - 09:22
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, și omologul său rus. / Foto: hotnews.ro

Servicii secrete străine se află în spatele revoltelor aflate în desfăşurare în Kazahstan, crede preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

SHARE

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic se teme de un scenariu similar în țara sa, cu sprijinul „oligarhilor'' locali care-i contestă victoria la alegerile din 3 aprilie 2021.

„Nu cred că ei (oligarhii) speră să învingă un candidat care doreşte prosperitatea Serbiei, ei nu sunt atât de proşti şi de neinformaţi, ei ştiu că poporul nostru apreciază progresul obţinut şi ştiu ce cred oamenii. Ei spun asta (că au câştigat alegerile - n. r.) întrucât cred că cineva cu mulţi bani îi va ajuta în Serbia să pună la cale revolte în ţară. Să orchestreze ceva cum se întâmplă în Kazahstan, unde vor fi sute de mii de morţi, o ţară prădată ani de acum înainte, unde au interferat serviciile secrete ale mai multor forţe majore. Probabil, ei vor ca acelaşi lucru să se întâmple în Serbia'', a spus Aleksandar Vucic.

Citește și: Fiica cea mare a Anamariei Prodan, Rebecca, îl desființează pe Laurențiu Reghecampf

Protestele aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în mai multe oraşe, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară. Ele s-au extins de atunci şi în alte oraşe, inclusiv la Almatî, şi au degenerat în revolte masive şi violenţe, jafuri şi atacuri asupra clădirilor oficiale.

S-au înregistrat peste 1.000 de răniţi şi au fost operate circa 2.000 de arestări. Poliţia kazahă a anunţat că a ucis în noaptea de miercuri spre joi zeci de manifestanţi violenţi şi 13 poliţişti şi-au pierdut viaţa, doi dintre ei fiind decapitaţi.

Citește și: Soțul Oanei Zăvoranu a încercat să depășească șmecherește pe DN1. Au fost amenințați cu cuțitul

La solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, Rusia a trimis paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), aceştia acţionând deja pe teren.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.