Președintele Consiliului European, Charles Michel, a surprins comunitatea europeană prin anunțul său de candidatură la alegerile europarlamentare din 2024. Michel a declarat că, dacă va fi ales în Parlamentul European, va demisiona din funcția de șef al Consiliului European, deschizând astfel calea pentru o succesiune rapidă.
Scenariu autodistructiv pentru UE. Prietenul lui Putin, următorul șef al Consiliului European
Această decizie amplifică presiunea asupra liderilor UE de a conveni asupra unui înlocuitor pentru Michel înainte de 1 iulie, când Ungaria urmează să preia președinția rotativă a Consiliului.
Charles Michel a făcut anunțul sâmbătă seara târziu, precizând că va candida în calitate de principal candidat pentru partidul său belgian de centru-dreapta, Mișcarea Reformistă. În cazul în care va fi ales în Parlamentul European, el intenționează să își ocupe locul în legislativ, iar Consiliul European ar putea numi un succesor până la sfârșitul lui iunie sau începutul lunii iulie.
Această decizie a creat o situație neașteptată, forțând liderii UE să acționeze rapid în găsirea unui înlocuitor pentru funcția de președinte al Consiliului European. În caz contrar, Viktor Orbán, premierul naționalist al Ungariei, ar putea prelua președinția rotativă a Consiliului pentru următoarele șase luni.
Citește și: O țară europeană se revoltă și cere Ungariei să părăsească UE. De ce e acuzat Viktor Orban
Reacțiile la anunțul lui Michel au fost diverse, unii considerând că gestul său nu face decât să anticipeze cu câteva luni cursa pentru desemnarea unui succesor, în timp ce alții au condamnat decizia drept egoistă și iresponsabilă.
Citește și: Orban exultă după semnarea acordului cu Erdogan: „Turcii și ungurii, câștigători în secolul XXI”
Observatorii susțin că, în ciuda complexității acestei schimbări rapide, există instrumente politice pentru evitarea posibilei preluări a președinției de către Orbán, iar decizia finală va depinde de voința politică a liderilor europeni.
Citește și: Viktor Orban, din nou pe limba lui Putin: „Să ne bucurăm că nu e război. E o operaţiune militară”
Reuniunea programată pentru 17 iunie și 27-28 iunie va deveni un moment crucial în lupta pentru posturile de conducere ale blocului, iar negociatorii vor trebui să acționeze rapid pentru a evita golul de putere și a asigura o tranziție lină către noua conducere europeană.