Șase țări din UE trebuie să dea explicații pentru restricțiile anti-Covid prea dure

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.02.2021 - 18:38
Foto: Artur Roman from Pexels
Foto: Artur Roman from Pexels

În încercarea de a opri răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului, nouă țări din UE au restabilit controalele la frontiere. Cu toate acestea, Comisia Europeană se concentrează asupra celor șase, care au impus restricții suplimentare.

SHARE

 Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria au zece zile să justifice restricţiile impuse, despre care comisarul pentru justiţie Didier Reynders spune că merg „prea departe”, potrivit Reuters.

Citește și

Meciurile în care a jucat Florinel Coman în perioada în care zice că a luat permisul auto în Ucraina

În încercarea de a opri răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului, nouă țări din UE au restabilit controalele la frontiere. Cu toate acestea, Comisia se concentrează asupra celor șase, care au impus restricții suplimentare privind circulația, cum este cazul Belgiei, care a interzis inclusiv călătoriile neesențiale, atât în interiorul țării, cât și în afara ei.

„Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate”, a subliniat oficialul european.

Citește și

O bandă de români a furat două diamante din Cannes și Barcelona prin metoda șmenarilor valutiști

În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27 de țări, „riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Cum își apără deciziile cele șase țări europene

În acest timp, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, apără deciziile țării de a impune restricții mai dure la granițe, pe motiv că țările vecine au raportat cazuri cu noile tulpini ale coronavirusului și dorește să oprească răspândirea lor pe teritoriul Germaniei.

„Aceste măsuri creează evident presiuni masive în regiunile de graniţă, asupra lucrătorilor transfrontalieri şi a transportului de bunuri şi pieţei unice, dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat ministrul german, înaintea discuţiilor cu omologii săi europeni.

Acesta a mai menţionat că situaţia de la graniţele ţării sale cu Republica Cehă şi cu Austria s-a calmat semnificativ după ce au avut loc consultări şi a dat asigurări că toate măsurile luate de Germania au respectat reglementările acordului de la Schengen.

„Mai întâi, vreau să resping acuzaţia că nu am respectat legislaţia UE. Le-am explicat clar partenerilor noştri că dorim să eliminăm acest regim de control la graniţe cât mai curând posibil", a mai spus Roth, potrivit dpa.

Totodată, omologul său francez, Clement Beaune a declarat pentru Reuters că Berlinul și Parisul și-au acordat 48 de ore pentru a coordona anumite măsuri de sănătate, cum ar fi teste sporite în regiunea Moselle, pentru a menține acea partea a frontierei deschisă lucrătorilor.

De asemenea, surse de la Berlin afirmă că Germania va încerca să evite restricțiile dure la frontierele țării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te