Did You Know ?
— UkraineNews (@Ukraine66251776) May 8, 2022
Russia is the only country that provided humanitarian, medical aid in #Mariupol and #Kherson
What did #Zelensky do with all those billions of dollars ?#Azovstal #Donbass pic.twitter.com/FkwefrHj49
Există patru motive principale pentru care cucxerirea orașului-port este o victorie strategică pentru Rusia și o lovitură majoră pentru Ucraina.
#Azovstal in #Mariupol is under attack again. pic.twitter.com/9u5GwFCM7M
— NEXTA (@nexta_tv) May 6, 2022
1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas
Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar stă în calea forțelor ruse din Peninsula Crimeea.
Aceștia se deplasează spre nord-est pentru a încerca să creeze o legătură cu camarazii lor și aliații separatiști ucraineni din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.
Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Regatul Unit, spune că capturarea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei.
„Când rușii vor simți că au încheiat cu succes acea bătălie, vor fi finalizat un pod terestru de la Rusia la Crimeea și vor vedea acest lucru ca un succes strategic major”.
Citește și: Soldații ruși se plâng că ucrainenii au „Bayraktar” și primesc continuu arme noi din Occident
Prin capturarea Mariupolului, Rusia ajunge să dețină controlul deplin a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, întrerupându-i comerțul maritim și izolând-o și mai mult de lume.
Eșecul Rusiei de a asigura o capturare rapidă a orașului i-a determinat pe comandanții ruși să recurgă la o versiune a secolului 21 a tacticilor de asediu medievale.
Au lovit Mariupol cu artilerie și rachete, distrugând peste 90% din oraș. Au întrerupt, de asemenea, accesul la electricitate, încălzire, apă proaspătă, alimente și consumabile medicale.
Odată preluat controlul deplin al Mariupolului, Rusia are la dispoziție aproape 6.000 de soldați, organizați în batalioane de 1.000 de oameni, care pot fi relocalizați, pentru a întări alte fronturi din Ucraina.
Citește și: VIDEO Convoi de rachete cu capacitate nucleară Iskander mutate spre granița Rusiei cu Finlanda
Există o serie de posibilități unde ar putea fi redistribuite aceste trupe:
- la nord-est pentru a se alătura bătăliei pentru încercuirea și distrugerea forțelor armate regulate ale Ucrainei care luptă cu separatiștii pro-Kremlin în regiunea Donbas
- spre vest pentru a împinge spre Odesa, care ar fi ultima ieșire majoră rămasă a Ucrainei în Marea Neagră
spre nord-vest spre oraşul Dnipro
2. Strangularea economiei Ucrainei
Mariupol a fost de multă vreme un port important din punct de vedere strategic pe Marea Azov, parte a Mării Negre.
Este cel mai mare port din regiunea Mării Azov. În vremuri de pace, Mariupol este un centru cheie de export pentru oțelul, cărbunele și porumbul Ucrainei.
De opt ani încoace, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, în 2014, orașul a fost prins între forțele ruse din peninsulă și separatiștii pro-Kremlin din republicile Donețk și Luhansk.
Pierderea lui Mariupol este o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.
3. Oportunitate de propagandă
Mariupol găzduiește o unitate de miliție ucraineană numită Brigada Azov, numită după Marea Azov care leagă Mariupol de restul Mării Negre. Brigada Azov conține extremiști de extremă dreaptă, inclusiv neo-naziști.
Deși formează o mică parte din forțele armate ale Ucrainei, Brigada a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a susține că tinerii au fost trimiși să lupte în Ucraina pentru a scăpa această țară de de neo-naziști.
Odată cu capturarea în viață un număr semnificativ de luptători ai Brigăzii Azov, aceștia vor fi folosiți în mass-media ruse controlată de stat pentru discreditarea Ucrainei și a guvernului său.
4. Victorie de moral pentru trupele ruse
Capturarea Mariupolului de către Rusia are un rol semnificativ din punct de vedere psihologic pentru Rusia.
Victoria rușilor permite Kremlinului să arate populației sale că Rusia își atinge obiectivele și face progrese.
Pentru președintele Putin, toate acestea au o semnificație istorică. El vede coasta Mării Negre a Ucrainei ca aparținând a ceva numit Novorossiya (Noua Rusie) - pământuri rusești care datează din imperiul secolului al XVIII-lea.
Putin vrea să reînvie acest concept, „salvarea rușilor din tirania unui guvern pro-occidental de la Kiev”, așa cum îl vede el. Până acum, Mariupolul l-a împiedicat să-și atingă acest scop.
Pentru ucraineni, pierderea Mariupolului este o lovitură majoră – nu doar militară și economică – ci și psihologică, pentru moralul celor care luptă pentru a-și apăra țara. Mariupol este primul oraș important care cade în mâinile rușilor după Herson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic.
O altă este descurajarea.
Mariupol a opus o rezistență acerbă, dar cu costuri semnificative. Orașul este decimat, zace în mare parte în ruine. Va rămâne în istorie alături de Groznîi și Alep, locuri pe care Rusia le-a bombardat, reducându-le la dărâmături. Mesajul către alte orașe ucrainene este crunt: „Dacă alegi să reziști așa cum a făcut Mariupol, atunci te poți aștepta la aceeași soartă.”
Comentarii 0