Rusia, tot mai aproape de un atac nuclear. Sunt vizate „rachetele apocalipsei”cu rază scurtă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.04.2023 - 09:14
Rusia, tot mai aproape de un atac nuclear - Foto: Profimedia Images

Rusia ar putea pune capăt moratoriului autodeclarat privind desfășurarea rachetelor sale cu rază intermediară și cu rază scurtă de acțiune la sol, potrivit lui Vladimir Ermakov, șeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul Ministerului rus de Externe.

SHARE

Ermakov a declarat marți, într-un interviu acordat agenției media de stat TASS, că Rusia va continua să adere la moratoriul său doar în funcție de raza de acțiune a rachetelor americane desfășurate, de caracteristicile acestora și de capacitatea lor de a ajunge în regiunea Asia-Pacific.

Rusia, tot mai aproape de un atac nuclear. Sunt vizate „rachetele apocalipsei”cu rază scurtă

"În special, disponibilitatea Rusiei de a continua să adere la moratoriul unilateral privind desfășurarea rachetelor terestre cu rază medie de acțiune și cu rază mai scurtă de acțiune în anumite regiuni va depinde în mod fundamental de parametrii specifici ai razei de acțiune a rachetelor americane", a declarat Ermakov.

Citește și: VIDEO Mercury, „avionul apocalipsei” al SUA, a lansat o rachetă-test nucleară. „Putem lovi oriunde”

"Dar chiar și acum putem spune cu încredere că programele militare destabilizatoare ale Statelor Unite și ale aliaților lor fac ca moratoriul nostru să devină din ce în ce mai fragil, atât în regiunea Asia-Pacific, cât și în Europa", a spus el. 

Jocul periculos cu armele nucleare. SUA și Rusia s-au retras din acord

Statele Unite s-au retras din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune cu Rusia în 2019.

Citește și: Lupte între trupele ruse și mercenarii Wagner în Lugansk. S-au luat de la eșecurile de război

Acordul, semnat în 1987 de președintele american Ronald Reagan și secretarul general sovietic Mihail Gorbaciov, a limitat ambele națiuni de a pune în teren atât rachete balistice terestre cu "rază scurtă", cât și cu "rază intermediară", rachete de croazieră și lansatoare de rachete care ar putea fi folosite pentru a transporta încărcături nucleare sau convenționale.

Secretarul american al apărării de atunci, Mark Esper, a declarat că retragerea din 2019 a fost "un rezultat direct al încălcărilor susținute și repetate ale tratatului de către Rusia de-a lungul mai multor ani și a mai multor administrații prezidențiale".

Ca urmare a deciziei SUA, Rusia și-a anunțat, de asemenea, retragerea din acord.

Dar Rusia a susținut că va continua moratoriul privind desfășurarea unor astfel de arme. La momentul respectiv, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat:

"Am invitat SUA și alte țări NATO să evalueze posibilitatea de a declara același moratoriu privind desfășurarea de echipamente cu rază intermediară și cu rază mai scurtă de acțiune ca și noi, același moratoriu pe care l-a declarat Vladimir Putin, spunând că Rusia se va abține să desfășoare aceste sisteme atunci când le vom achiziționa, cu excepția cazului în care echipamentele americane vor fi desfășurate în anumite regiuni." 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins oferta de moratoriu a Rusiei ca fiind "lipsită de credibilitate", deoarece, potrivit acestuia, Rusia a desfășurat astfel de rachete de ani de zile. 

În februarie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că suspendă participarea țării sale la tratatul de reducere a armelor nucleare New START, care a pus limite asupra numărului de arme nucleare cu rază de acțiune intercontinentală desfășurate pe care le-ar putea avea atât SUA, cât și Rusia, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te