Rusia vrea să bage SUA în C.S. al ONU pentru rachetele pe care vor să le aducă în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.08.2019 - 00:03

Rusia și China solicită Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să se întâlnească joi cu privire la „declarațiile oficialilor americani cu privire la planurile lor de a dezvolta și a desfășura rachete cu rază medie”, scrie într-o solicitare văzută de Reuters.

SHARE

Moscova și Beijing doresc să convoace Consiliul de 15 membri în cadrul punctului de pe ordinea de zi „amenințări la adresa păcii și securității internaționale” și au solicitat ca șeful departamentului dezarmare a U.N., Izumi Nakamitsu, să prezinte Consiliului un raport.

Pentagonul a declarat luni că a testat o rachetă de croazieră configurată convențional care și-a atins ținta după mai mult de 500 de kilometri de zbor, primul astfel de test de când Statele Unite au ieșit din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Secretarul Apărării al SUA, Mark Esper, întrebat, miercuri, într-un interviu la Fox News, dacă testul urmărește să trimită un mesaj către China, Rusia sau Coreea de Nord, a indicat că principala preocupare este China.

Esper a precizat, într-o vizită în Australia, că este în favoarea plasării de rachete intermediare cu lansare de la sol în Asia relativ curând.

China nu a fost parte la tratatul INF și are un arsenal mare de rachete cu rază intermediară terestră.

De asemenea, Esper a fost întrebat despre accidentul de testare a unei rachete nucleare din Rusia din această lună, despre care oficialii americani cred că face parte din programul hipersonic.

„În mod clar, ei încearcă să-și extindă arsenalul nuclear strategic pentru a face față Statelor Unite”, a spus el, adăugând că toate aceste noi arme ar trebui incluse, în viitor, în oricare tratat strategic de reducere a armelor.

„În momentul de față, Rusia este posibil să aibă rachete nucleare intermediare îndreptate spre  Europa și asta nu este un lucru bun”, a spus el.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Statele Unite sunt în situația de a implementa o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România și Polonia, scenariu considerat o amenințare la care Moscova va trebui să răspundă.

Statele Unite au răspuns că nu au planuri iminente să implementeze noi rachete în Europa.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -