Rusia și-a făcut flotă de nave de război înarmată cu rachete hipersonice. Cât de periculoasă e

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.02.2023 - 17:47
Nava Amiral Gorșkov/Foto: Profimedia Images

În martie, Marina rusă va primi ultima sa fregată dotate cu rachete hipersonice din Clasa Amiral Gorșkov, Amiral Golovko, din cadrul Proiectului 22350 - prima navă din această clasă care va fi echipată cu un grup energetic intern.

SHARE

Potrivit rapoartelor, Amiral Golovko este a treia fregată construită în cadrul Proiectului 22350 și a doua produsă în serie.

Când va intra în serviciu în următoarele săptămâni, fregata se va alătura Flotei de Nord a Marinei ruse, care operează în prezent două nave de război din acest Proiect: Amiral Gorșkov și Amiral Kasatonov, potrivit 19fortyfive.com

Această ultimă fregată a fost botezată după Arseni Golovko (1906-1962), care a fost comandantul Flotei de Nord sovietice în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (al Doilea Război Mondial) al Uniunii Sovietice din 1941-1945 împotriva Germaniei naziste.

Citește și

Cea mai lungă linie submarină electrică din lume va fi în Marea Neagră, între România și Georgia

Oficial NATO: Alianța, pregătită pentru confruntare directă cu Rusia. România, „o linie roșie”

În decembrie, Kremlinul a anunțat că Amiral Golovko a finalizat prima etapă a testelor pe mare în Golful Finlandei și s-a întors la dana sa de la Șantierul Naval Severnaya Verf (parte a United Shipbuilding Corporation).

Această primă desfășurare pe mare a durat 10 zile, timp în care echipajul navei de război și echipa de recepție/livrare au verificat capacitățile de manevră ale navei și funcționarea ansamblurilor, mecanismelor și sistemelor sale.

Când va intra în serviciu, Amiral Golovko se va număra printre cele mai capabile nave ale Marinei ruse - deoarece fregatele din această clasă sunt înarmate cu sisteme de rachete de croazieră Kalibr-NK și/sau Oniks ca arme de atac de bază și cu sisteme de rachete de apărare aeriană Poliment-Redut. 

În plus, va fi înarmată cu rachete hipersonice Zirkon.

Fregatele au fost dezvoltate ca nave de luptă multifuncționale, capabile să lupte eficient împotriva navelor de suprafață inamice, a avioanelor și a submarinelor și să lanseze atacuri împotriva instalațiilor terestre și de coastă de la o distanță de peste 1.500 km. 

Navele de război din cadrul Proiectului 22350 deplasează 4.500 de tone și pot accelera până la 29 de noduri.

Nava soră a amiralului Golovko și nava principală a clasei, Amiral Gorșkov, se află în prezent într-o misiune de mai multe luni. 

La sfârșitul lunii februarie, se va îndrepta spre Africa de Sud pentru a lua parte la exerciții navale comune cu națiunea africană, împreună cu Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLAN).

Amiral Gorșkov a efectuat recent lansări de testare a rachetei hipersonice Zirkon asupra unei ținte care simulează o navă de război inamică aflată la peste 900 km (560 mile).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te