Rusia se pregătește de un război nuclear. Adăposturile antiatomice sunt inspectate și aprovizionate

DE Daniel Toșa | 11.11.2022 - 11:39
Rusia se pregătește de un război nuclear. Adăposturile antiatomice sunt inspectate și aprovizionate - FOTO: Profimedia

Autoritățile ruse au lansat în mod discret inspecții, reparații și curățări ale adăposturilor antiatomice din întreaga țară, care au stat în stare latentă de la sfârșitul Războiului Rece, a relatat joi Bloomberg

SHARE

Campania neanunțată a lucrătorilor de stat de verificare a adăposturilor din subsolurile din epoca sovietică din clădirile de apartamente, școli și birouri guvernamentale, alături de alte zone protejate, nu este motivată de amenințări specifice sau de planuri de utilizare a infrastructurii de apărare civilă a Rusiei, au declarat persoanele citate.

Dar reflectă viziunea existențială a Kremlinului asupra războiului și militarizarea mai amplă a societății pe măsură ce invazia din Ucraina se apropie de împlinirea a nouă luni, potrivit Bloomberg.

Inspecțiile sunt motivate, de asemenea, de haosul observat în timpul mobilizării "parțiale" a Rusiei - prima de după cel de-al Doilea Război Mondial - din această toamnă, Bloomberg raportând că "autoritățile nu își asumă niciun risc în ceea ce privește alte pregătiri legate de război".

Citește și: Efectul sancțiunilor: Piața auto din Rusia se închină la China. Mașini occidentale, doar pe sub mână

Mihail Vinogradov, fondatorul și președintele Fundației Politice din Sankt Petersburg, a declarat că secretul campaniei face dificilă stabilirea cui anume a ordonat-o.

"Aceasta pare a fi un ordin federal", a declarat el, citat. "Dar ar putea fi, de asemenea, un efort al tuturor acestor agenții de apărare civilă de a-și demonstra utilitatea și că fac ceva."

Singura confirmare publică a pregătirilor a venit din partea influentului șef al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, la sfârșitul lunii aprilie, când a ordonat un inventar complet al adăposturilor antiaeriene și revenirea acestora în proprietatea federală în regiunile din apropierea graniței ucrainene, potrivit The Moscow Times.

Citește și: Putin nu merge la summitul din Bali. Se teme că va fi asasinat de serviciile secrete ale SUA

Investigații anterioare ale presei independente privind cele aproximativ 16.500 de adăposturi antiaeriene din Rusia au constatat că multe dintre ele au fost transformate în baruri și saloane de înfrumusețare și închiriate de intermediari. Între timp, locațiile lor sunt clasificate și ascunse publicului.

Rusia se pregătește de un atac nuclear

Bănci, lanterne și truse de prim ajutor sunt aduse în grabă în adăposturile antiaeriene din Moscova. Potrivit lui Baza, aproximativ 900 de adăposturi au fost deja amenajate într-unul dintre districtele Moscovei.

În ultimele câteva luni, astfel de știri au apărut din când în când în discuțiile de cartier și de casă nu numai la Moscova, ci în toată Rusia europeană. Locuitorii sunt, desigur, interesați unde să se ascundă în caz de bombardament, dar autoritățile nu dezvăluie adresele.

"În caz de pericol, toată lumea va fi avertizată. Adăposturile antiaeriene sunt facilități strategice, așa că nu va exista o notificare prealabilă a locației lor".

Oficialii ar încălca legea dacă ar dezvălui acest secret publicului, spune avocatul apărării penale Serghei Tokarev:

"În teorie, orice dezvăluire a locației adăposturilor antiaeriene intră sub incidența acestei legi. Iar dacă vreun guvernator sau primar decide să spună populației unde ar trebui să se ascundă în caz de bombardament, în principiu, ar putea fi tras la răspundere penală pentru acest lucru".

De când perspectivele unui război nuclear sunt discutate în mod activ în mass-media de stat, deputatul Evgeny Stupin, membru al Dumei municipale din Moscova, a cerut primăriei să îi furnizeze adresele adăposturilor din circumscripția sa electorală și să îi spună în ce stare se află acestea. Primăria a răspuns că ambele răspunsuri sunt clasificate.

"În Uniunea Sovietică toată lumea știa cum să găsească un adăpost - existau semne pe pereți", spune un oficial de la Moscova

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te