Rusia preia contractele mercenarilor Wagner în Siria, Republica Centrafricană și Mali

DE Adina Mutăr | 29.06.2023 - 17:34
Mercenari Wagner în Siria-Foto: Twitter/securityoutlines
Mercenari Wagner în Siria-Foto: Twitter/securityoutlines

Rusia preia contractele mercenarilor Wagner în Siria, Republica Centrafricană și Mali. Moscova a lansat acțiuni pentru a prelua controlul deplin al „imperiului global” construit de liderul grupului mercenar Wagner, Evgheni Prigojin.

SHARE

Rusia preia contractele mercenarilor Wagner în Siria, Republica Centrafricană și Mali. Oficiali de rang înalt din Ministerul rus al Afacerilor Externe au contactat guvernele din Siria, Republica Centrafricană și Mali.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Verșinin a zburat la Damasc pentru a stabili un contact direct cu președintele sirian Bashar al-Assad, cerându-i să oprească forțele Wagner să părăsească Siria fără supravegherea Moscovei.

Rusia preia contractele mercenarilor Wagner în Siria, Republica Centrafricană și Mali

O declarație emisă de biroul lui Assad după întâlnire spunea că evoluțiile privind prezența Wagner în Siria au fost discutate „în lumina evenimentelor recente”.

Forțele Wagner, care acționează în mare parte independent în Siria, au primit ordin să meargă la o bază aeriană din portul Latakia, aflată sub controlul Ministerului rus al Apărării și au urmat această instrucțiune.

Oficialii Ministerului rus de Externe au purtat conversații telefonice și cu președintele Republicii Centrafricane, Faustin-Archange Touadera, ale cărui gărzi de corp personale includ mercenari Wagner.

În aceste discuții, oficialii ruși au dat asigurări că interesele Rusiei rămân aceleași, iar consilierul prezidențial pentru securitate, Fidele Gouandjika, a precizat că problema Wagner este o chestiune internă a Rusiei și că „evoluțiile” privind grupul de mercenari nu sunt de mare importanță pentru țara sa.

Citește și: VIDEO Ucrainenii au distrus 3 companii rusești în 24 de ore. Rușii au tras în propriii parașutiști

„Este liniştitor să vezi că nimic nu s-a schimbat. Dacă Moscova decide să-i cheme  înapoi şi să ne trimită Beethoven sau Mozart, îi vom primi", a spus Gouandjika.

Avioanele aparținând Ministerului rus pentru Situații de Urgență au făcut navetă între Siria și Mali, unde forțele Wagner, sprijinite de avioane de război și elicoptere rusești, au contribuit la lupta împotriva insurgenței din 2012.

Citește și: VIDEO „Generalul Armaghedon” al lui Putin a dispărut în „epurarea” de după revolta Wagner

Moscova îi vrea în continuare acolo, dar sub controlul statului.

Peste 6.000 de angajați Wagner desfășoară activități în afara Rusiei și Ucrainei, de la securitate privată și deminare în Republica Centrafricană, al cărei război civil datează de peste zece ani, până la apărarea zonelor petroliere și a zonelor deținute de guvern în Siria.

SUA au anunțat sancțiuni împotriva companiilor de aur din Africa pe care Wagner le-ar fi folosit pentru a-și finanța operațiunile în Ucraina, potrivit Anadolu.

Oficialii americani au subliniat că în zilele următoare vor fi anunțate sancțiuni suplimentare împotriva grupului rusesc.

După insurecția condusă de finanțatorul grupului, Evgheni Prigojin, mercenarii Wagner au părăsit frontul din Ucraina, retrăgându-se în Belarus.

Mii de mercenari Wagner în Libia

De o importanță deosebită este implicarea mercenarilor Wagner în Libia, unde de la sfârșitul anului 2018 luptă de partea Armatei Naționale Libiene a mareșalului rebel Khalifa Haftar, care controlează în primul rând estul Libiei.

Acolo, numărul lor ajunge la 2.000 de luptători cu baze în Sirte și Jufra. În 2019, câteva sute de membri ai grupului au participat la asediul orașului Sabha, în jurul căruia se află cele mai mari câmpuri petroliere din Libia.

Mercenarii Wagner din Libia se concentrează în principal pe desfășurarea de operațiuni de luptă efective, activități de consiliere militară și, mai recent, pe furnizarea de apărare aeriană specializată împotriva dronelor de luptă turcești Bayraktar TB2, care s-au dovedit extrem de eficiente.

Problema Moscovei nu este să-i retragă pe acești mercenari, pentru că nu are cu cine să-i înlocuiască, ci să-i determine să treacă în subordinea statului.

Dacă forțele locale le oferă contracte mai bune pot alege să nu mai reprezinte interesele Rusiei în regiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te