Rusia pregătește invazia Moldovei? Spionajul rusesc acuză NATO: Moldova, un „avanpost de război”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.07.2025 - 15:24
Rusia pregătește invazia Moldovei? Spionajul rusesc acuză NATO: Moldova, un „avanpost de război” - Foto: Profimedia images
Rusia pregătește invazia Moldovei? Spionajul rusesc acuză NATO: Moldova, un „avanpost de război” - Foto: Profimedia images

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) lansează acuzații dure la adresa NATO și a președintei Maia Sandu, susținând că Republica Moldova este pregătită pentru o confruntare cu Rusia. Amenințările vin, în contextul apropiatelor alegeri parlamentare din Moldova.

SHARE

Rusia acuză deschis NATO că ar transforma Republica Moldova într-un „cap de pod militar” pentru o eventuală confruntare directă cu Moscova, potrivit unui comunicat emis de Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) și publicat luni de presa rusă de stat, scrie The Moscow Times.

Rusia pregătește invazia Moldovei? Spionajul rusesc acuză NATO: Moldova, un „avanpost de război”

Rusia își pregătește „alibiul” pentru o posibilă invazie în Republica Moldova, acuzând țara vecină României, care are în constituție declarată „neutralitatea” pe care o invocau intens și propagandiștii Rusiei din România la adresa țării noastre, că „complota” cu Occidentul pentru a ataca Rusia. 

Fără a prezenta vreo dovadă, serviciile secrete ruse pretind că Alianța Nord-Atlantică desfășoară în Republica Moldova acțiuni de militarizare în trei direcții principale:

1. Modernizarea aerodromurilor din Mărculești și Bălți pentru a găzdui aeronave de luptă și de transport;

2. Reconfigurarea infrastructurii feroviare și construirea de centre logistice pentru echipamente militare;

3. Adoptarea doctrinelor NATO, trimiterea de instructori occidentali și înființarea de centre de instruire.

„Chișinăul este transformat într-un poligon militar. NATO își extinde influența, iar moldovenii sunt pregătiți să devină ‘carne de tun’ în caz de conflict”, afirmă SVR în raport, reluat de agenția rusă TASS.

Sursa foto: Profimedia images

Reamintim că Rusia a procedat exact la fel și în cazul Ucrainei, pe care a atacat-o de două ori, dar și în cazul invaziei din Georgia.

Citește și: FSB anunță că a reținut doi presupuși „agenți” ai serviciilor de informații din Republica Moldova

Atacuri jignitoare la adresa Maiei Sandu

Într-un limbaj dur și lipsit de diplomație, Rusia o acuză pe președinta Maia Sandu că ar „executa fără rezerve ordinele Occidentului”, în schimbul sprijinului politic și financiar.

SVR mai afirmă, fără a prezenta dovezi, că Sandu ar fi promis liderilor NATO eliminarea neutralității constituționale a Republicii Moldova după alegerile din 28 septembrie, comparând-o pe șefa statului moldovean cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care Kremlinul îl consideră vinovat de escaladarea conflictului din Ucraina, deși dictatorul Vladimir Putin a declanșat, neprovocat, războiul din Ucraina.

„Subordonarea țării intereselor României și NATO ar însemna începutul sfârșitului pentru Moldova”, susține SVR, reluând retorica antioccidentală utilizată frecvent de regimul Putin.

Citește și: Rusia va declanșa un vast război hibrid împotriva Republicii Moldova la alegerile parlamentare

Alegeri în 28 septembrie, PAS pe primul loc

Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt programate pentru 28 septembrie 2025, iar miza este menținerea puterii de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu.

Sondajele de opinie din luna iunie indică faptul că PAS se menține în fruntea preferințelor electorale, iar președinta Maia Sandu rămâne liderul cu cel mai mare grad de încredere în rândul cetățenilor moldoveni.

Citește și: Rusia vrea să trimită 10.000 de soldați în Transnistria și să schimbe regimul din Republica Moldova

Scenariile politice arată că PAS ar putea obține din nou o majoritate parlamentară, fie singur, fie alături de partide pro-europene.

Acuzațiile lansate de Rusia vin pe fondul creșterii influenței europene în Republica Moldova, în condițiile în care Chișinăul a demarat negocieri de aderare la Uniunea Europeană și a intensificat cooperarea cu NATO în domenii non-militare.

În timp ce Moscova acuză Chișinăul de militarizare, realitatea de pe teren indică o armată moldovenească modestă, fără infrastructura necesară pentru a deveni o amenințare reală la adresa Rusiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te