Aceste informaţii sunt incluse în liniile directoare actualizate privind asistenţa medicală pentru femeile însărcinate, proaspetele mame şi nou-născuţii cu COVID-19, informează luni TASS.
„Se recomandă planificarea unei sarcini nu mai devreme de trei luni după boala COVID-19 pentru a reduce riscul apariţiei complicaţiilor tromboembolice venoase şi a unei posibile influenţe teratogene (apariţia unor malformaţii congenitale) asupra fătului a preparatelor incluse în programele de tratament pentru noua infecţie cu coronavirus”, se spune în recomandările oficiale.
De asemenea, se menţionează că, potrivit statisticilor, femeile suportă COVID-19 mai uşor decât bărbaţii, totuşi nu trebuie ignorate posibilele consecinţe ale infecţiei cu coronavirus asupra sănătăţii reproductive. „Impactul COVID-19 asupra sistemului reproductiv al unei femei poate fi intermediat de efectele toxice ale preparatelor utilizate, durata şederii la o unitate de terapie intensivă, decompensarea bolilor cronice concomitente”, se menţionează în document.
„În prezent nu se ştie ce consecinţe pe termen lung pentru sănătatea reproducerii femeilor pot fi legate de îmbolnăvirea cu COVID-19. Datorită acestui fapt, toate femeile care au avut COVID-19, în special într-o formă severă, ar trebui privite ca un grup cu risc crescut de a dezvolta complicaţii şi supuse unei monitorizări mai aprofundate pe parcursul unui an după spitalizarea pentru COVID-19”, conform recomandărilor, potrivit Agerpres.