Rusia neagă recompensele date talibanilor ca să ucidă americani. Acuză SUA de trafic de droguri

DE Adina Mutăr | 29.06.2020 - 18:20
Sursă: Getty

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că știrea potrivit căreia Rusia ar fi oferit bani militanților afgani pentru uciderea personalului militar american este „un fals elaborat”.

SHARE

La rândul său, Ministerul rus de Externe i-a acuzat pe ofițerii americani de informații că fac trafic de droguri în Afganistan.

„Încă o dată, nu putem decât să ne exprimăm regretul că, în ultimii ani, mass media de renume mondial pentru calitatea articolelor a început să publice falsuri elaborate, ce nu sunt pe măsura reputației și prestigiului acestora”, a subliniat Peskov într-o conferință de presă.

Întrebat dacă Putin și Trump au vorbit vreodată la telefon despre aceste acuzații grave, Peskov a spus că nu și chiar Donald Trump a avut o declarație pe marginea subiectului.

Președintele Donald Trump a declarat duminică că nu a fost niciodată informat despre recompense rusești pentru talibani ca să ucidă militari americani în Afganistan, referitor la articolul din New York Times, ce cita un ofițer de informații, potrivit căruia o unitate de informații militare rusă pe care nu o numea dar făcea referire la cea implicată în omorurile din Europa - Unitatea 29155 - ar fi oferit acești bani.


Sursa citată susținea că Donald Trump fusese înștiințat dar nu se luase nicio măsură pentru a contracara această acțiune neconformă cu regulile războiului.

„Nimeni nu mi-a spus mie sau vicepreședintelui Pence sau șefului de Stat Major MarkMeadows despre așa-numitele atacuri asupra trupelor noastre din Afganistan plătite de către ruși”, a replicat Trump, solicitând ziarului să numească sursa sa anonimă.

„Toată lumea neagă și nici nu au fost multe atacuri asupra noastră. Inteligence mi-a raportat doar că nu a găsit aceste informații credibile și, prin urmare, nu mi-au fost aduse la cunoștință”, a precizat Trump.

Duminică, ziarul a publicat un raport suplimentar care spunea că agenți de informații americani și ofițeri din forțele de operațiuni speciale din Afganistan au alertat superiorii încă din ianuarie cu privire la recompensele oferite de ruși.

Joe Biden a declarat că, dacă este adevărat, este o „revelație cu adevărat șocantă” despre comandantul suprem al Armatei și eșecul său de a proteja trupele americane din Afganistan pentru a nu se pune rău cu Rusia.


Democrații continuă să îl acuze pe Trump de „pactizare” cu președintele rus, Vladimir Putin, căruia i-a făcut mai multe „favoruri”, ca diminuarea rolului SUA în NATO, reducerea forțelor americane din Germania și invitarea Rusiei înapoi la G8.

Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a cerut sancțiuni dure împotriva Rusiei în proiectul de apărare ce va fi dezbătut săptămâna aceasta.

De partea cealaltă, Ministerul rus de Externe a făcut acuzații grave la adresa ofițerilor americani de informații care ar fi inventat povestea cu rcompensele pentru a ascunde implicarea lor în traficul de droguri în Afganistan.

„Falsul despre implicarea unei unități militare de informații din Rusia în uciderea prin contract a trupelor americane din Afganistan demonstrează clar abilitățile intelectuale scăzute ale propagandiștilor de informații care trebuie să inventeze astfel de prostii în loc să conceapă ceva mai credibil. Cu toate acestea, ce altceva ar fi de așteptat de la o agenție de informații care a eșuat mizerabil în războiul de 20 de ani din Afganistan ”, se arată într-un comunicat al Ministerul de Externe.

„Dacă ar trebui să vorbim despre fapte - de altfel, binecunoscute - nu mai e de mult timp un secret că membri ai comunității de informații din SUA sunt implicați în traficul de droguri, că fac plăți în numerar către militanți pentru a permite trecerea convoaielor de transport. Lista acțiunilor lor poate fi continuată dacă doriți”, se arată în notă.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a sugerat că aceste acțiuni ar putea rezulta din faptul că agențiile de informații din SUA „nu vor ca diplomații noștri și ai lor să facă echipă pentru a facilita începerea convorbirilor de pace între Kabul și talibani”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te