Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.01.2025 - 17:02
Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana - Foto: Profimedia Images
Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana - Foto: Profimedia Images

Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana. Rusia și-a intensificat traficul aerian între Siria și Libia în ultimele săptămâni, semnalând o schimbare a concentrării sale strategice.

SHARE

Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana. Rusia și-a intensificat traficul aerian între Siria și Libia, în ultimele săptămâni, semnalând o schimbare a concentrării sale strategice, pe măsură ce Moscova încearcă să-și extindă prezența militară în Africa și să mențină un punct de sprijin, în Marea Mediterană.

Potrivit datelor de urmărire, avioanele de transport rusești Antonov AN-124 și Iliuşin IL-76 efectuează mai mult de un zbor pe zi, de la jumătatea lunii decembrie, de la Baza Aeriană Hmeimim, din Siria, la Baza Aeriană al-Khadim, din estul Libiei, lângă Benghazi.

Rusia își mută baza din Siria în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana

Creșterea zborurilor urmează înlăturării de la putere a liderului sirian Bashar al-Assad și pare a fi un element-cheie al planului mai amplu al Rusiei, de a-și susține influența în regiune.

Timp de aproape un deceniu, Baza Aeriană Hmeimim și Baza Navală Tartus, din Siria, au servit drept puncte centrale pentru activitățile militare ale Rusiei, în Mediterana, și operațiunile sale africane.

Acum, Libia, plină de conflicte, devine din ce în ce mai importantă, în eforturile Rusiei, de a-şi proiecta puterea în Marea Mediterană.

Citeşte şi: Rusia se bazează pe China pentru a dezvolta tehnologii de inteligenţă artificială. Putin a dat ordin

Rapoartele anterioare ale oficialilor americani și occidentali au indicat că Rusia a început să retragă o cantitate semnificativă de echipamente și personal militar, din Siria.

Unele dintre aceste echipamente, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană, par să fi fost mutate în Libia. Pe 28 decembrie, un avion rusesc Antonov s-a întors în Siria, din Libia, conform Eurasian Times.

Hmeimim a servit de mult timp drept centru pentru operațiunile mercenare ale Rusiei, în Africa, inclusiv în Republica Centrafricană, Sudan, Libia, Mali și Burkina Faso.

Citeşte şi: VIDEO Rusia vinde mini SUV-uri Mercedes G-Wagon pentru adolescenți. „Jucăria” costă 110.000 $

Cu această nouă rută logistică, prin Libia, Moscova încearcă să-și susțină prezența militară și mercenară în creșter,e în Africa, atenuând în același timp costurile asociate cu implicarea sa redusă în Siria.

Imaginile geolocalizate au arătat că unele dintre zborurile din Libia au continuat spre Bamako, în Mali, o zonă în care influența rusă s-a extins, mai ales că țara încearcă să înlocuiască forțele franceze, cu mercenari ruși.

Acest model de creștere a activității susține și mai mult ideea că Rusia poziționează Libia ca un centru critic, pentru operațiunile sale în Africa.

Relaţiile sunt mai vechi

În timp ce Rusia și-a menținut o prezență în Libia, de ani de zile, sprijinind generalul libian Khalifa Haftar și forțele sale, modelele recente de zbor sugerează o aprofundare a legăturilor sale cu Haftar.

Oficialii ruși, inclusiv ministrul adjunct al Apărării, Yunus-Bek Yevkurov, au făcut mai multe călătorii în Libia, pentru a consolida relațiile cu Haftar, iar marina rusă ar putea privi porturile controlate de Haftar ca alternative potențiale la baza Tartus, din Siria.

Din 2014, Libia este administrată de două guverne rivale: Guvernul de Unitate Națională (GNU), susținut de ONU, în vest, și Camera Reprezentanților, în est, pe care îl susține fostul conducător al războiului, devenit politician, Khalifa Haftar.

Haftar controlează o serie de grupuri armate din regiunea de est. De ani de zile, ambele părți au încercat să se învingă reciproc, dar au eșuat. Conflictul este în impas și duce la o nesiguranță continuă în ţara nord-africană.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te