Rusia își face bilanțul, după ce ofensiva de iarnă nu a reușit să obțină victorii în Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.04.2023 - 19:34
Bloc de locuinţe distrus de Rusia, în Ucraina - Foto: Pexels/Алесь Усцінаў/CC0

Rusia își faceacum bilanțul, după ce ofensiva sa de iarnă nu a reușit să obțină victorii în Ucraina. Moscova îşi anunţase ofensiva de iarnă în Ucraina cu mare tam-tam. Campania nefericită care a urmat a fost o altă dezamăgire pentru oficialii de la Kremlin.

SHARE

La sosirea primăverii, cele două armate sunt în impas, cu trupe care se întind de la țărmul Mării Negre, până în nord-estul Ucrainei.

Rusia, bilanţ, după eşecul ofensivei de iarnă

Kremlinul este din nou forțat să privească lucrurile pe termen lung, după ce nu a reușit să facă progrese. Cum a suferit Rusia un eșec amar și ce s-ar putea întâmpla în continuare, mai jos, conform The Moscow Times.

Bahmut a devenit cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie din Ucraina. Ambele tabere au suferit pierderi grele, în orașul industrial din estul țării, unde locuiau aproximativ 70.000 de oameni, înainte de război.

Ele au dus un război de uzură, timp de luni de zile, iar orașul a căpătat o importanță simbolică uriașă, chiar dacă analiștii spun că are o valoare strategică redusă.

Citeşte şi: VIDEO Ucrainenii au lovit uzina AZOM din Bahmut, unde se aflau concentrați mercenarii ruși Wagner

Gruparea de mercenari ruși Wagner a fost vârful de lance al atacului și a afirmat luni că a capturat Primăria Bahmut. Dar șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forțele sale suferă în continuare pierderi.

"Chiar dacă Bakhmut cade, invazia rusă nu va reuși să preia controlul asupra regiunii Donețk, unul dintre principalele sale obiective teritoriale", a declarat Institutul Hudson, cu sediul la Washington, în ultimul său raport militar.

Rusia a capturat doar 70 de kilometri pătrați, din teritoriul Ucrainei, în martie, a declarat Leo Peria-Peigne, de la Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI).

Citeşte şi: VIDEO Ucrainenii au spart încercuirea în Bahmut. Mercenarii Wagner: „Este imposibilă o ofensivă”

Armata rusă "duce lipsă de oameni antrenați" și are "probleme de aprovizionare cu muniție de artilerie", a declarat el pentru AFP.

Analistul american Michael Kofman a declarat că "ofensiva rusă decurge la fel de prost cum se aștepta".

"Întrebarea este: cât de mult se vor epuiza forțele rusești și vor fi nevoite să raționalizeze muniția?", a spus Kofman.

Operaţiuni ofensive inoportune

El a avertizat că șeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, "epuizează forțele cu un set de operațiuni ofensive inoportune și nepotrivite, ale căror câștiguri nu vor schimba imaginea strategică a Rusiei, dar ar putea lăsa forțele rusești mai vulnerabile".

Războiul a decimat forțele și a epuizat resursele ambelor părți, timp de mai bine de un an.

"Ucraina a cheltuit o mare parte din forțele sale păstrând orașe fără prea mare importanță strategică", a declarat Alexander Khramchikhin, un analist militar independent din Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te