Rusia încearcă să aresteze un jurnalist al Bellingcat. Investigații cu răsunet în fieful FSB

DE Daniel Toșa, Daniel Toșa | Actualizat: 21.04.2023 - 15:42
Jurnalistul Bellingcat Christo Grozev - Foto: Profimedia Images - Colaj Newsweek

Anchetatorii ruși au cerut Tribunalului Lefortovo din Moscova să îl aresteze în absență pe jurnalistul Bellingcat Christo Grozev, acuzând "trecerea ilegală a frontierei Federației Ruse", potrivit agenției oficiale de presă TASS, care citează oficiali ai tribunalului.

SHARE

Anul trecut, Ministerul rus de Interne l-a inclus pe Grozev pe lista persoanelor căutate în Rusia.

Rusia încearcă să aresteze un jurnalist al Bellingcat. Investigații cu răsunet în fieful FSB

Grozev, care este bulgar, a fost personajul-cheie în investigarea otrăvirii liderului opoziției ruse Alexey Navalny cu agentul neurotoxic Novichok de către agenți FSB în 2020. Investigația sa pentru Bellingcat a scos la iveală identitatea unui grup FSB care l-a otrăvit pe Navalny în august 2020.

De asemenea, jurnalistul a relatat pe larg despre implicarea Rusiei într-o serie de infracțiuni internaționale de profil înalt, inclusiv doborârea în 2014 a zborului 17 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei și otrăvirea în 2018 a lui Serghei și Iulia Skripal în Regatul Unit. Moscova a negat în mod repetat orice responsabilitate pentru oricare dintre aceste atacuri.

Citește și: VIDEO Contraofensiva Ucrainei poate începe în orice moment. Ce au discutat Stoltenberg cu Zelenski

Christo Grozev este principalul investigator pentru Rusia al grupului de investigații Bellingcat, care se concentrează pe "amenințările la adresa securității, operațiunile clandestine extrateritoriale și militarizarea informațiilor", potrivit site-ului organizației.

El trebuia să participe la ceremonia de decernare a premiilor din acest an în calitate de colaborator la documentarul "Navalny", nominalizat la premiile BAFTA de CNN, însă în mod surprinzător a fost informat nu poate participa la sfatul poliției britanice.

Citește și: Cartierele rezidențiale nu vor mai putea fi construite dacă nu au școli în zonă. Ce prevede noul Cod

Christo a primit mai multe premii pentru jurnalismul său, inclusiv Premiul European Press Prize Investigative Reporting Award pentru o investigație privind otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal.

În cadrul acestui seminar despre atacul Rusiei asupra Ucrainei, organizat cu Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului - republicat cu permisiunea sa - Grozev a subliniat că reporterii de investigație trebuie să arate publicului rus consecințele invaziei țării lor.

El a discutat, de asemenea, despre modul în care dovezile jurnalistice privind posibilele crime de război și despre adevăratele victime rusești - enumerate deja la aproximativ 3.000 de către Bellingcat, în ciuda negărilor rusești - ar putea aplica un nivel suplimentar de presiune asupra lui Putin, dincolo de cel al sancțiunilor financiare din partea Occidentului.

"Informațiile sunt adesea valoroase, dar trebuie să le extragi din agenda, din zgomot, și să găsești informațiile valoroase", a declarat Grozev. El a explicat că acesta este motivul pentru care activitatea Bellingcat se concentrează pe date mai degrabă decât pe surse, deoarece sursele au adesea agende. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te