Rusia impune restricţii de tip sovietic diplomaţilor britanici de la Moscova

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.07.2023 - 18:56
Rusia impune restricţii de tip sovietic - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Rusia a impus diplomaţilor britanici restricţii de tip sovietic, cerându-le să anunţe înainte cu cel puţin 5 zile lucrătoare orice intenţie de a călători mai departe de o rază de 120 de kilometri, din cauza a ceea ce acuză că sunt acţiuni ostile ale Londrei.

SHARE

Marea Britanie este unul dintre cei mai vocali susţinători ai opoziţiei internaţionale concertate faţă de intervenţia rusă din Ucraina şi unul dintre principalii furnizori occidentali de armament pentru Ucraina.

Însărcinatul cu afaceri al Marii Britanii în Rusia a fost convocat joi la Ministerul rus de Externe, fiind admonestat pentru ceea ce Moscova a spus că este sprijin pentru "acţiunile teroriste" ale Ucrainei şi pentru obstrucţionarea diplomaţiei ruse în Marea Britanie.

Rusia impune restricţii de tip sovietic

"Partea britanică a fost, de asemenea, informată despre decizia de a introduce o procedură de notificare pentru deplasarea angajaţilor misiunilor diplomatice britanice pe teritoriul ţării noastre, ca răspuns la acţiunile ostile ale Londrei", a anunţat ministerul condus de Serghei Lavrov.

Restricţiile îi vor supune pe diplomaţii britanici celor mai dure constrângeri, pe care le-au mai experimentat la Moscova în perioada sovietică, când călătoriile străinilor erau sever limitate şi controlate îndeaproape de serviciul de securitate KGB.

Astfel, diplomaţii britanici, cu excepţia ambasadorului şi a altor trei diplomaţi de rang înalt, vor trebui să anunţe în scris, cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte, orice plan de a călători dincolo de o "zonă de liberă circulaţie" de 120 de kilometri.

Citeşte şi: Pericol în Marea Neagră. Rusia, în plin exercițiu militar cu rachete de croazieră antinavă

"Un astfel de document ar trebui să conţină informaţii despre momentul, scopul, tipul de călătorie, contactele de afaceri planificate, persoanele însoţitoare, tipul de transport, locurile de vizită şi de cazare, precum şi traseul călătoriei", a precizat ministerul rus, conform News.ro.

Detaşările diplomatice la Moscova sunt considerate în prezent în Occident printre cele mai dificile din lume. Departamentul de Stat al SUA clasează Moscova alături de Freetown, Mogadiscio, Damasc şi Kabul în ceea ce priveşte dificultăţile, notează Reuters.

Citeşte şi: Gimnaştii din Rusia şi Belarus pot concura în competiţiile internaţionale ca sportivi neutri

Diplomaţii occidentali de la Moscova spun că supravegherea intruzivă şi hărţuirea sunt frecvente, iar un ghid cunoscut sub numele de "Regulile Moscovei", care a fost elaborat de spionii occidentali în perioada sovietică pentru a se proteja, a fost actualizat pentru Rusia modernă.

La rândul său, Rusia se plânge de mult timp că propriii săi diplomaţi sunt hărţuiţi în mod obişnuit în marile capitale occidentale. În luna mai, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că angajaţii ambasadei au fost ameninţaţi cu violenţa fizică şi au fost frecvent abordaţi în apropierea ambasadei pentru a lucra pentru Biroul Federal de Investigaţii sau pentru Agenţia Centrală de Informaţii.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te