Rusia, furioasă din cauza sancțiunilor impuse împotriva gazoductului Nord Stream 2

DE Elena Andrei | 23.11.2021 - 20:26
Rusia, furioasă din cauza sancțiunilor impuse împotriva gazoductului Nord Stream 2 /foto: tass
Rusia, furioasă din cauza sancțiunilor impuse împotriva gazoductului Nord Stream 2 /foto: tass

Moscova consideră că sancțiunile împotriva gazoductului Nord Stream 2 sunt un exemplu flagrant de restricții unilaterale și motivate politic din partea țărilor occidentale, a declarat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

SHARE

„O serie de state occidentale, majoritatea statelor occidentale, de fapt, conduse de americani, folosesc restricții unilaterale, motivate politic, care sunt introduse pentru orice, cu sau fără motiv. Și, desigur, un exemplu flagrant aici este ceea ce fac ei cu Nord Stream 2", a spus Lavrov la un forum sponsorizat de Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia.

Având în vedere acest lucru, companiile rusești lucrează acum „în condiții foarte dificile”, a menționat acesta.

„La rândul nostru, răspundem acestor pași neprietenoși într-o manieră adecvată. Rusia oferă propria sa agendă pentru a asigura interacțiunea egală și echilibrul intereselor în relațiile economice internaționale fără nicio discriminare”, a subliniat șeful diplomației rusești.

Luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Departamentul de Stat a înaintat un raport Congresului în conformitate cu Legea privind securitatea energetică a Europei din 2019 (PEESA) pentru o posibilă introducere de sancțiuni împotriva Nord Stream 2.

Citește și

Germania a suspendat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2

Acord între Romgaz şi ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

 

Raportul enumeră două nave și o entitate legată de Rusia, Transadria Ltd., implicate în conducta Nord Stream 2.

Transadria Ltd. va fi sancționată în temeiul PEESA, iar nava sa, Marlin, va fi identificată drept proprietate blocată, a precizat Blinken.

Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată integral la 10 septembrie 2021. Inițial urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2019, dar a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA. Linia de gaz este formată din două șiruri cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, de la coasta Rusiei peste Marea Baltică până în Germania.

Înainte de a începe pomparea, operatorul proiectului ar trebui să fie înregistrat ca operator de transport independent. Agenția Federală de Rețea urmează să elibereze certificarea până la 8 ianuarie 2022. Agenția nu poate interzice pomparea comercială a gazului, dar dacă începe înainte de finalizarea înregistrării,  operatorul va fi amendat. Această înregistrare este obligatorie pentru îndeplinirea normelor Directivei UE privind gazele.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te