Rusia, furibundă după sancțiuni: „Cresc riscul de confruntare cu SUA. Ambasadorul, convocat”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.04.2021 - 23:23
Punct critic în diplomația SUA-Rusia/ Foto: aa.com.tr

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul SUA la Moscova joi la mai puțin de o oră după ce Administrația Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

SHARE

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova, a declarat că discuția  va fi „dificilă” pentru ambasadorul SUA și că Rusia va „respinge decisiv comportamentului agresiv” al SUA.

Moscova amenință subtil cu „confruntarea nucleară”

„Am avertizat în repetate rânduri SUA cu privire la consecințele unor pași ostili care cresc periculos gradul de confruntare dintre țările noastre. Un astfel de curs nu corespunde intereselor popoarelor celor două puteri nucleare care poartă responsabilitatea istorică pentru soarta lumii”, a spus Zaharova.

Citește și

SUA anunţă noi sancţiuni financiare împotriva Moscovei. NATO le susține

Fost secretar al Apărării SUA: Washingtonul ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în România

 

Ea a menționat, de asemenea, că președintele american Joe Biden și-a exprimat interesul pentru normalizarea legăturilor dintre Washington și Moscova în timpul unei conversații telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Cu toate acestea, acțiunile Administrației sale sugerează altfel, a spus ea.

„SUA nu sunt gata să suporte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare care exclude hegemonia americană și se bazează pe presiunea sancțiunilor și interferența în treburile noastre interne. Un astfel de comportament agresiv va primi cu siguranță o respingere decisivă. Răspunsul la sancțiuni va fi inevitabil. Washingtonul trebuie să realizeze că degradarea relațiilor bilaterale are un preț. Responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla revine în totalitate SUA", a precizat aceasta.

Washingtonul a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei, la două zile după ce oficialii SUA au sugerat că liderii celor două țări ar putea organiza o întâlnire.

Potrivit noilor sancțiuni, Departamentul Trezoreriei interzice instituțiilor financiare americane să participe pe piața obligațiunilor în ruble sau non-ruble emise după 14 iunie de Banca Centrală a Federației Ruse, Fondul Național de Avere al Federației Ruse sau Ministerul Finanțelor al Federației Ruse, precum și împrumutarea de fonduri denominate în ruble sau non-ruble.

De asemenea, a desemnat șase companii de tehnologie din Rusia pentru că ar fi oferit „sprijin programului cibernetic al serviciilor de informații rusești, variind de la furnizarea de expertiză la dezvoltarea instrumentelor și infrastructurii până la facilitarea activităților cibernetice rău intenționate”.

„Aceste companii sunt desemnate pentru a opera în sectorul tehnologic al economiei Federației Ruse”, se arată în comunicat.

Zece diplomați ruși, expulzați

Zece diplomați ruși au fost expulzați din cadrul Ambasadei de la Washington, inclusiv reprezentanți ai serviciilor de informații rusești, fără a le dezvălui identitatea.

Biden a trimis o scrisoare Congresului, informând parlamentarii despre ordinul său executiv care a declarat o urgență națională.

„Am stabilit că activitățile externe nocive specificate ale Guvernului Federației Ruse constituie o amenințare neobișnuită și extraordinară pentru securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite", a scris președintele.

Biden a enumerat activitățile ca fiind „eforturi pentru a submina alegerile democratice libere și corecte în SUA, activități cibernetice dăunătoare împotriva SUA, corupție pentru a influența guvernele străine, vizarea disidenților sau jurnaliștilor, subminarea securității în țările importante pentru securitatea națională a SUA și o încălcare a dreptului internațional precum integritatea teritorială a statelor”.

Șaisprezece persoane și 16 organizații au fost supuse unor măsuri restrictive cu privire la presupusa lor interferență în alegerile prezidențiale din SUA.

Sancțiunile pentru acuzații suplimentare care susțin că Rusia a încurajat atacurile talibanilor împotriva soldaților americani în Afganistan au fost „gestionate prin canale diplomatice, militare și de informații”, din cauza „sensibilității acestei chestiuni”, potrivit unei fișe informative online publicată de Casa Albă.

NATO și UE susțin sancțiunile SUA

NATO susține ultima rundă de sancțiuni SUA asupra Rusiei, a anunțat joi principalul corp politic al blocului militar.

„Aliații NATO sprijină și se solidarizează cu Statele Unite, în urma anunțului său din 15 aprilie cu privire la acțiunile de răspuns la activitățile destabilizatoare ale Rusiei”, a declarat Consiliul Atlanticului de Nord - principalul organism de decizie politică al alianței compus din ambasadori NATO.

„Rusia continuă să demonstreze un model susținut de comportament destabilizator, inclusiv încălcările suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei și Georgiei, precum și încălcarea continuă, neimplementarea și eludarea numeroaselor obligații și angajamente internaționale”, se menționează în comunicat.

La rândul său, Uniunea Europeană și-a exprimat joi solidaritatea cu SUA cu privire la impactul „activităților cibernetice rusești”, în special SolarWinds, potrivit unei declarații a șefului politicii externe al UE.

„Uniunea Europeană și statele sale membre își exprimă solidaritatea față de Statele Unite cu privire la impactul activităților cibernetice dăunătoare, în special operațiunea cibernetică SolarWinds, care, apreciază Statele Unite, a fost realizată de Federația Rusă”, a declarat Josep Borrell.

Declarația subliniază că UE va continua să investigheze „activitățile cibernetice rău intenționate în vederea unei acțiuni susținute, comune și coordonate pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de comportament rău intenționat în spațiul cibernetic, inclusiv prin colaborarea strânsă cu partenerii noștri internaționali”.

„Solicităm tuturor statelor să faciliteze și să joace un rol constructiv în investigațiile în curs și să ia măsuri adecvate pentru a promova securitatea și integritatea produselor și serviciilor TIC și a lanțului de aprovizionare a acestora”, a adăugat aceasta.

Declarația UE a urmat joi deciziei SUA de a expulza zece diplomați ruși pentru presupusa ingerință în alegerile prezidențiale din 2020 și piraterie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te