Rusia continuă să testeze apărarea NATO. Un avion a încălcat spaţiul aerian suedez

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.06.2024 - 20:28
Rusia continuă să testeze apărarea NATO. Un avion a încălcat spaţiul aerian suedez - Foto: Wikimedia/Oleg V. Belyakov - AirTeamImages/CC BY-SA 3.0

Rusia continuă să testeze apărarea NATO. Un avion a încălcat spaţiul aerian suedez. Avioanele de vânătoare suedeze au interceptat o aeronavă militară rusă, după ce aceasta a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian.

SHARE

Rusia continuă să testeze apărarea NATO. Un avion a încălcat spaţiul aerian suedez. Avioanele de vânătoare suedeze au interceptat o aeronavă militară rusă, după ce aceasta a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Suediei.

Evenimentul a avut loc la est de insula baltică strategică Gotland, au anunţat forţele armate ale ţării nord-vest-europene.

Rusia continuă să testeze apărarea NATO. Un avion a încălcat spaţiul aerian suedez

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a calificat încălcarea spaţiului aerian ca fiind ”inacceptabilă” şi a declarat că oficialii Ambasadei Rusiei la Stockholm vor fi chemaţi la ministerul său pentru incident.

”Suntem în contact strâns cu aliaţii şi partenerii cu privire la evenimentele din zona noastră imediată”, a declarat Billstrom pentru Reuters, în comentarii trimise prin e-mail. Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Suedia a devenit cel mai nou membru al NATO joi, 7 martie 2024, după depunerea instrumentului său de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord, la Guvernul Statelor Unite, în Washington DC. Odată cu aderarea Suediei, NATO numără acum 32 de țări printre membrii săi.

Citeşte şi: Rusia pregăteşte sabotaje în Europa. Ce presupun acestea?

Rusia dă ritmic astfel de teste apărăriii NATO aeriene. Se numesc teste de reacţie şi urmăresc să vadă viteza de reacţie, felul în care se deplasează patrula sau patrulele aeriene, de unde decolează şi unde aterizează etc., pentru rafinarea strategiilor de atac viitoare.

Forţele armate ale Suediei au declarat într-un comunicat că avioanele Gripen au fost trimise pentru a intercepta avionul rusesc, un SU-24, după ce acesta nu a răspuns la un avertisment radio al controlorilor militari de trafic aerian.

Şeful forţelor aeriene suedeze, Jonas Wikman, a declarat că incidentul a arătat o lipsă de respect pentru integritatea teritorială a Suediei. ”Am urmărit întregul lanţ de evenimente şi am fost pregătiţi să intervenim”, a spus el, conform News.ro.

Citeşte şi: Poate fi Rusia înfrântă decisiv?

Incidentul de vineri a avut loc în vreme ce Suedia - cel mai nou membru al NATO - şi câţiva dintre noii săi aliaţi participă la exerciţii navale în Marea Baltică.

Armata suedeză a spus că încălcări similare ale spaţiului aerian de către aeronave ruseşti au avut loc ultima dată în 2022, când două avioane SU-27 şi două SU-24 au încălcat spaţiul său aerian de lângă Gotland.

Finlanda, vecina Suediei, a declarat, vineri, separat că suspectează că patru avioane militare ruseşti au încălcat spaţiul său aerian pe 10 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te