În același timp, transmite Occidentului să nu se implice în „treburile statului suveran moldovenesc”, a anunțat Ministerul rus de Externe, potrivit publicației Independent.md.
Reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, a subliniat faptul că, în pofida faptului că în 2018 limba rusă a fost lipsită de statutul de „limbă de comunicare interetnică” și mass-media de limbă rusă a fost limitată în difuzare, cererea pentru limba rusă în Republica Moldova nu a scăzut.
„Într-o măsură sau alta, limba rusă este vorbită de 80% din populația țării, inclusiv etnici ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei, reprezentanți ai altor naționalități. Problema limbii ruse este importantă în contextul soluționării transnistrene. În acest sens, decizia Parlamentului moldovean are o importanță deosebită în pentru stabilitatea internă a republicii”, a subliniat Zaharova, potrivit Independent.md.
Ea a atras atenția și asupra declarațiilor venite din partea UE și a României cu privire la deciziile recente ale Parlamentului de la Chișinău.
„La început, reprezentantul oficial al UE de la Bruxelles i-a acuzat pe parlamentarii moldoveni de faptul că proiectele de lege au fost introduse pe ordinea de zi în grabă și în mod netransparent, iar votarea s-a făcut fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare și cu sprijinul persoanelor implicate în acte de corupție”, a susținut Zaharova.
Parlamentarii moldoveni au fost criticați și de reprezentantul oficial al UE la Chișinău, sugerând că adoptarea legilor va avea o consecință negativă asupra asistenței financiare a republicii. Aceeași atitudine a demonstrat-o și MAE al României, scrie Independent.md, citat de Digi24.
„Facem apel către partenerii noștri occidentali să renunțe la politica standardelor duble de impunere a unor decizii politice avantajoase lor în detrimentul intereselor cetățenilor moldoveni, și la implicarea în treburile statului suveran moldovenesc”, a subliniat Zaharova. (Mai multe detalii aici).