Armele oferite Ucrainei pot deveni ținte pentru forțele ruse. Pe fondul escaladării tensiunilor în războiul din Ucraina, Rusia a transmis un avertisment ferm către țările care oferă sisteme de arme ofensive Kievului.
Rusia amenință țările occidentale care trimit noi rachete Ucrainei: „Vom răspunde decisiv”
Declarația vine la scurt timp după ce Donald Trump a anunțat că Moscova are 50 de zile pentru a semna un trat de pace, altfel riscă sancțiuni suplimentare, posibile livrări noi rachete cu rază lungă de acțiune și taxe vamale drastice pentru Rusia și pentru partenerii economici ai Federației Ruse.
„Rusia se consideră îndreptățită să-și îndrepte armele împotriva unor ținte militare din țări ce furnizează armament care este folosit pentru a ne ataca. În cazul unei escaladări, vom răspunde decisiv și proporțional”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Citește și: Rusia amenință occidentul cu „apocalipsa” nucleară. „Îndreaptă” Trump rachetele ATACMS spre Moscova?
SUA și Germania își coordonează strategia: Armele livrate Kievului vor crește presiunea asupra lui Putin
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a reiterat că Statele Unite vor impune tarife și sancțiuni secundare dacă Rusia nu acceptă o încetare a focului.
„Dacă Rusia refuză să accepte într-o manieră legitimă o încetare a focului, atunci se va confrunta cu taxe vamale usturătoare și cu sancțiuni secundare”, a spus Leavitt.
Ea a subliniat că, deși schimburile comerciale dintre SUA și Rusia au scăzut la doar 3 miliarde de dolari în 2024, suma rămâne semnificativă, iar sancțiunile vizează mai mult decât comerțul direct.
Citește și: Pacea rusească în Ucraina. Putin mizează pe lecția sovietică. Oameni contra gloanțe pentru teritorii
Germania trimite sisteme Patriot în Ucraina
Cancelarul german Friedrich Merz a confirmat, joi, că Ucraina va primi sisteme de apărare antiaeriană Patriot, care vor fi înlocuite ulterior cu echipamente livrate de SUA. Reamintim, că și România a trimis un sistem Patriot în Ucraina.
„Creștem pe această cale presiunea asupra lui Vladimir Putin pentru a negocia pacea și arătăm că Europa și Statele Unite au o politică de securitate comună”, a declarat Merz, potrivit Reuters.
În paralel, Ucraina își dezvoltă industria militară și discută cu Washingtonul posibilitatea vânzării de drone folosite deja cu succes în luptele împotriva trupelor ruse.
Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, și alte țări europene – printre care Danemarca, Norvegia și Germania – ar fi interesate de achiziționarea acestor dispozitive.