Vladimir Putin mizează pe o rezistență economică solidă și pe superioritatea militară a Rusiei pentru a continua ofensiva din Ucraina, ignorând presiunile și sancțiunile Occidentului, scrie Reuters.com.
Pacea rusească în Ucraina. Putin mizează pe lecția sovietică. Oameni contra gloanțe pentru teritorii
Trei surse apropiate de conducerea de la Moscova au declarat pentru Reuters că liderul de la Kremlin nu va opri războiul decât în momentul în care condițiile sale vor fi acceptate, iar acestea ar putea include inclusiv extinderea controlului asupra unor regiuni ucrainene suplimentare, față de cele anexate ilegal anterior.
„Putin consideră că nimeni nu s-a angajat serios cu el în detaliile păcii în Ucraina, inclusiv americanii, așa că va continua până când va obține ceea ce dorește”, a declarat una dintre surse, sub protecția anonimatului.
Citește și: Putin turează „mașinăria de război” pentru o invazie în Europa. 1.000 de tancuri noi până în 2028
Potrivit raportului Reuters, sursele familiare cu deciziile strategice ale Kremlinului susțin că președintele rus consideră că economia și armata suficient de mare în oameni gata să moară pentru ambițiile teritoriale ale dictatorului de la Kremlin pot face față unor eventuale sancțiuni suplimentare, inclusiv tarifelor americane asupra exporturilor de petrol, anunțate zilele trecute de Trump.
Citește și: Aprobă Trump rachete Tomahawk pentru Kiev? Pot distruge Moscova. Putin amenință cu război nuclear
Chiar dacă regulile războiului s-au schimbat radicat în 2025, unde dronele relativ ieftine și rachetele cu rază lungă de acțiune sunt infinit mai eficiente din punct de vedere militar și produc numeroase victime în rândul soldaților din tabăra adversă, Putin încă mizează „lecția sovietică” a unui număr uriaș de soldați „năvălitori” asupra inamicului pentru a-și atinge obiectivele din Ucraina.
Trump amenință cu sancțiuni, Putin rămâne inflexibil
Luni, președintele american Donald Trump și-a exprimat frustrarea față de lipsa unui armistițiu și a anunțat noi livrări de arme către Ucraina, printre care și sisteme de apărare antiaeriană Patriot, dar și posibile rachete Tomahawk cu care Kievul ar putea ataca devastator atât Moscova, cât și Sankt Peterburg.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: Rutte: Al treilea război mondial poate avea loc peste 3 ani. „NATO să producă mai repede armament”
De asemenea, liderul de la Washington a amenințat cu sancțiuni suplimentare cu tarife de 500% pentru țările colaboratoare ale Rusiei dacă în 50 de zile nu se ajunge la un acord de pace.
În ciuda mai multor convorbiri între Trump și Putin și a vizitelor efectuate la Moscova de trimisul special american, Steve Witkoff, sursele spun că liderul rus nu consideră că au avut loc discuții serioase pe marginea unui plan de pace.
„Putin apreciază relația cu Trump și a avut discuții constructive cu Witkoff, dar interesele Rusiei sunt mai importante decât orice altceva”, a declarat aceeași sursă.
Citește și: Pregătiri de război. Olanda transformă vagoane de tren în spitale mobile pentru soldații răniți
Condițiile lui Putin pentru „pacea rusească”
Liderul de la Kremlin solicită garanții ferme că NATO nu se va extinde spre est, ca Ucraina să rămână un stat neutru cu o armată limitată sub administrarea rusească, protecția vorbitorilor de limbă rusă și recunoașterea câștigurilor teritoriale deja obținute.
De asemenea, ar fi dispus să discute o posibilă garanție de securitate pentru Ucraina, cu implicarea marilor puteri, însă detaliile acestei propuneri rămân neclare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins categoric aceste cereri, subliniind că Ucraina nu va recunoaște niciodată suveranitatea rusă asupra regiunilor ocupate și că își păstrează dreptul de a decide dacă va adera sau nu la NATO.
Citește și: Generali din Marea Britanie și Germania avertizează: „Putin ar putea ataca NATO până în 2029”
„Apetitul vine odată cu mâncarea”
Două dintre sursele consultate de Reuters afirmă că Rusia are în prezent un avantaj pe câmpul de luptă.
„Apetitul vine odată cu mâncarea”, a spus una dintre ele, sugerând că Putin ar putea extinde ofensiva până la prăbușirea completă a apărării ucrainene. Potrivit acestora, Moscova ar putea viza ulterior regiunile Dnipropetrovsk, Sumy și Harkiv, dacă forțele ucrainene nu reușesc să le apere eficient.
O altă sursă a adăugat că „Rusia va acționa pe baza slăbiciunii Ucrainei”, dar că ofensiva ar putea fi oprită dacă se atinge obiectivul cuceririi celor patru regiuni din estul țării și dacă Kievul oferă o rezistență puternică.
Zelenski susține însă că ofensiva rusă din această vară nu a înregistrat progresele așteptate de Moscova, iar oficialii ucraineni spun că forțele de la Kiev mențin linia frontului și provoacă pierderi grele invadatorilor.
Trump a schimbat foaia cu Putin
În campania sa electorală, Trump a promis în repetate rânduri încheierea rapidă a războiului din Ucraina și a avut numeroase discuții telefonice cu Putin.
Luni, el a declarat că liderul rus nu este „un asasin, ci un tip dur”. Administrația sa a adoptat o poziție diferită de cea a predecesorului democrat, Joe Biden, renunțând la sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO și sugerând recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia.
Totuși, Putin nu a acceptat încă armistițiul propus de Trump, aprobat de Kiev, iar Moscova a intensificat atacurile cu drone asupra orașelor ucrainene în ultimele zile.
Trump a declarat, într-un interviu acordat BBC, că un acord cu Ucraina „rămâne în discuție” și că dialogul cu Putin nu s-a încheiat.
Una dintre sursele citate de Reuters avertizează că o escaladare a războiului este iminentă în lunile următoare. Potrivit acesteia, „tensiunile dintre cele două mari puteri nucleare ale lumii” sunt în creștere, iar șansele unei „soluții diplomatice” rapide scad.