Rusia a votat legea care pedepsește jingnirea Guvernului cu 15 zile de închisoare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.03.2019 - 10:22
Putin mai bagă o restricție periculoasă. Foto Getty Images

Parlamentul rus a aprobat o lege controversată care permite instanțelor să închidă oamenii pentru „lipsă de respect" față de Guvern sau față de funcționarii de stat, inclusiv președintele Vladimir Putin.

SHARE

Actul normativ, pe care criticii spun că o amintește de legislația din epoca sovietică folosită pentru a viza disidenții politici, prevede amenzi de până la 100.000 de ruble (1.155 lire sterline) pentru posturile online „indecente" care demonstrează o "lipsă de respect evident pentru societate, țară, simbolurile statului, constituția sau autoritățile ", scrie The Guardian.

Alexander Verkhovsky, șeful Centrului Sova din Moscova, care monitorizează abuzul de legislație anti-extremism, a declarat că oamenii pot face obiectul urmăririi penale pentru comentarii online sau glume despre parlament. Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că legea era formulată atât de vag, încât aproape orice critică online a autorităților, inclusiv memele satirice, ar putea fi interpretată drept „lipsă de respect".

„În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă în bucătărie", a scris Serghei Shvakin, avocat din Moscova, pe Facebook.

Legea, care a fost scrisă de Andrei Klishas, ​​senator al partidului de guvernământ, a fost criticată de unii deputați și de oficiali guvernamentali. „Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să audă calm criticile asupra muncii sale", a declarat Alexei Volin, ministrul adjunct al comunicațiilor, pentru ziarul Vedomosti.

„Dacă nu vom mai numi un nebun un nebun, el nu va înceta să fie nebun", a declarat Serghei Ivanov, un deputat cu partid naționalist LDPR, care sprijină Kremlinul în probleme majore.

Klishas a negat că legea era o formă de cenzură și a spus că autoritățile erau „în sine vrednice de respect". Putin urmează să semneze legea în vigoare în următoarele săptămâni.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, o legislație separată, creată de Klishin, care va acorda autorităților puterea de a bloca paginile web care publică materiale „ofensatoare" sau "știri false". Klishin a insistat totuși că legea nu va fi folosită pentru a viza site-urile web independente sau de opoziție, spunând că nu va afecta "mass-media tradițională".

Legile vin după ce ratingurile de încredere ale lui Putin au atins scadențe în 13 ani de 33%, ca urmare a unei mișcări extrem de nepopulare, de a crește vârsta națională de pensionare cu cinci ani. Rezultatele sondajului din ianuarie, realizate de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice sprijinite de stat, au reprezentat un declin de 37 puncte procentuale din 2015.

Putin este considerat a fi extrem de sensibil la insulte. Unul dintre primele sale acte când a venit la putere în 2000 a fost să închidă un spectacol de televiziune satiric numit Kukly (Puppets) care a fost difuzat de postul de televiziune NTV.

Într-un episod, difuzat în ianuarie 2000, Putin a fost descris ca fiind o obscenitate răutăcioasă. În câteva luni, canalul NTV a fost luat sub controlul statului, iar glumele despre ofițerul ex-KGB au dispărut rapid de pe ecranele de televiziune din Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te