Actul normativ, pe care criticii spun că o amintește de legislația din epoca sovietică folosită pentru a viza disidenții politici, prevede amenzi de până la 100.000 de ruble (1.155 lire sterline) pentru posturile online „indecente" care demonstrează o "lipsă de respect evident pentru societate, țară, simbolurile statului, constituția sau autoritățile ", scrie The Guardian.
Alexander Verkhovsky, șeful Centrului Sova din Moscova, care monitorizează abuzul de legislație anti-extremism, a declarat că oamenii pot face obiectul urmăririi penale pentru comentarii online sau glume despre parlament. Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că legea era formulată atât de vag, încât aproape orice critică online a autorităților, inclusiv memele satirice, ar putea fi interpretată drept „lipsă de respect".
„În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă în bucătărie", a scris Serghei Shvakin, avocat din Moscova, pe Facebook.
Legea, care a fost scrisă de Andrei Klishas, senator al partidului de guvernământ, a fost criticată de unii deputați și de oficiali guvernamentali. „Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să audă calm criticile asupra muncii sale", a declarat Alexei Volin, ministrul adjunct al comunicațiilor, pentru ziarul Vedomosti.
„Dacă nu vom mai numi un nebun un nebun, el nu va înceta să fie nebun", a declarat Serghei Ivanov, un deputat cu partid naționalist LDPR, care sprijină Kremlinul în probleme majore.
Klishas a negat că legea era o formă de cenzură și a spus că autoritățile erau „în sine vrednice de respect". Putin urmează să semneze legea în vigoare în următoarele săptămâni.
Parlamentul a aprobat, de asemenea, o legislație separată, creată de Klishin, care va acorda autorităților puterea de a bloca paginile web care publică materiale „ofensatoare" sau "știri false". Klishin a insistat totuși că legea nu va fi folosită pentru a viza site-urile web independente sau de opoziție, spunând că nu va afecta "mass-media tradițională".
Legile vin după ce ratingurile de încredere ale lui Putin au atins scadențe în 13 ani de 33%, ca urmare a unei mișcări extrem de nepopulare, de a crește vârsta națională de pensionare cu cinci ani. Rezultatele sondajului din ianuarie, realizate de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice sprijinite de stat, au reprezentat un declin de 37 puncte procentuale din 2015.
Putin este considerat a fi extrem de sensibil la insulte. Unul dintre primele sale acte când a venit la putere în 2000 a fost să închidă un spectacol de televiziune satiric numit Kukly (Puppets) care a fost difuzat de postul de televiziune NTV.
Într-un episod, difuzat în ianuarie 2000, Putin a fost descris ca fiind o obscenitate răutăcioasă. În câteva luni, canalul NTV a fost luat sub controlul statului, iar glumele despre ofițerul ex-KGB au dispărut rapid de pe ecranele de televiziune din Rusia.