Președintele SUA, Donald Trump, face presiuni în vederea încheierii unui acord pentru a obține „pământurile rare” ale Ucrainei în schimbul ajutorului american, în timp ce Kievul se luptă cu Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi răspuns pozitiv la propunere.
Citește și: Trimiterea tancurilor NATO în România, imposibilă. Pe drumurile noastre încape doar T-72 rusesc
Rusia a pus mâna pe resurse naturale de 27.000 miliarde ale Ucrainei
Metalele denumite pământuri rare (metale rare, elemente rare) reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală - de la telefoane mobile, componente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentul sofisticat și turbinele eoliene.
Trump, referindu-se la un sprijin de 300 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a subliniat nevoia de „echitate”. „Ucraina are pământuri rare foarte valoroase”, a declarat el, făcând aluzie la un potențial acord «resurse contra ajutor militar».
„Vom pune capăt acestui război ridicol”, a adăugat el.
Citește și: Europa accelerează transportul militar feroviar pentru un război cu Putin. Ce face România
Zelenski s-a arătat deschis la „investiții” din partea aliaților - atât timp cât acestea consolidează lupta Ucrainei împotriva Rusiei. El a confirmat că discuțiile privind mineralele din pământuri rare au început cu luni în urmă. „Am vorbit despre acest lucru în septembrie, când ne-am întâlnit cu președintele Trump”, a dezvăluit el.
Interesant este faptul că presa ucraineană a sugerat anterior că ideea ar fi pornit de la Kiev - nu de la Washington - ca o modalitate de a asigura continuarea aprovizionării cu arme a SUA. Rapoartele indică faptul că echipa lui Zelenski a amânat chiar și o afacere critică cu minerale cu administrația Biden pentru a o folosi ca pârghie în cazul în care Trump ar reveni la putere.
Pământurile rare, în mâna lui Putin
Cu toate acestea, există o piedică majoră - rapoarte recente sugerează că Moscova a preluat controlul asupra a până la 70 % din resursele minerale ale Ucrainei, cele mai bogate zăcăminte fiind situate în regiunile ocupate Donețk, Dnipropetrovsk și Luhansk, scrie eurasiantimes
Trump trebuie să decidă dacă va continua să sprijine Ucraina în speranța că armata lui Zelenski va elibera părțile din țară aflate sub ocupația Rusiei și unde se află metalele rare.
Ce anume are Ucraina sub solul său sfâșiat de război, care a atras atenția întregii lumi? Minerale esențiale, care fac din această țară o potențială putere pe piața mondială a materiilor prime.
Citește și: NATO planifică transportul trupelor americane în caz de război cu Rusia. România, rută principală
Ucraina este bogată în minerale critice și elemente de pământuri rare esențiale pentru diverse tehnologii moderne, inclusiv baterii, magneți, catalizatori și componente electronice. Aceste materiale sunt esențiale în sectoare precum electronica de consum, sănătatea, transportul, generarea de energie, rafinarea petrolului și tehnologiile de apărare.
Țara găzduiește 20 de minerale și metale esențiale, poziționându-se ca unul dintre primii 10 furnizori globali, cu aproximativ 5% din oferta totală mondială.
Printre acestea se numără titanul, litiul, beriliul, manganul, galiul, uraniul, zirconiul, grafitul, apatitul, fluoritul și nichelul, potrivit Forumului Economic Mondial.
Ce metale rare au stârnmit pfta lui Putin și Trump?
Titan: Ucraina conduce Europa în ceea ce privește rezervele de titan și se numără printre primele zece la nivel mondial, producând 7% din oferta mondială. Cu 28 de zăcăminte cunoscute, Ucraina produce și zirconiu ca produs secundar. Principalele minerale care conțin titan sunt ilmenitul și rutilul.
Litiu: Ucraina deține o treime din rezervele de litiu ale Europei, reprezentând aproape 3% din oferta mondială.
Grafit: Ucraina deține 20% din resursele mondiale de grafit, cu rezerve de aproximativ 19 milioane de tone de minereu conținând 5-8% grafit natural. Țara se numără printre primii cinci deținători de rezerve la nivel mondial.
Nichel și cobalt: Ucraina găzduiește 12 zăcăminte de nichel silicatat, care conțin și cobalt ca produs secundar. Rezervele de cobalt ale țării sunt estimate la până la 9 000 de tone. Cu toate acestea, uzina ucraineană de ferronichel Pobuzhski se bazează în continuare pe importul de materii prime de nichel și cobalt pentru nevoile sale industriale.
Elemente de pământuri rare: Ucraina are, de asemenea, zăcăminte de metale din pământuri rare precum tantal, niobiu și beriliu. Se știe că șase câmpuri conțin aceste metale, extracția necomercială realizându-se în paralel cu mineritul titanului.
Ucraina are, de asemenea, zăcăminte semnificative de cupru (locul 4 în Europa), plumb (locul 5), zinc (locul 6) și argint (locul 9), potrivit Ministerului de Finanțe.
Rusia a pus mâna pe resurse naturale de 27.000 miliarde ale Ucrainei. Trump le vrea pământurile rare - Foto: Profimedia Images
De exemplu, rezervele de litiu și grafit descoperite în Ucraina sunt suficiente pentru a produce materiale catodice și anodice pentru baterii cu litiu, cu o capacitate totală de 1 000 GWh, suficientă pentru a susține producția a aproximativ 20 de milioane de vehicule electrice.
Materialele critice ale Ucrainei sunt evaluate la 12 trilioane de dolari americani, pe baza unor estimări care evidențiază potențialul de extindere a pieței globale de materii prime. Dacă includem și alte resurse naturale, precum cărbunele și gazele naturale, această cifră crește la 26 000 de miliarde de dolari.
Potrivit Kyiv School of Economics (KSE), zăcămintele de pământuri rare din Ucraina sunt concentrate în principal în regiunile centrale. Cu toate acestea, acestea rămân în mare parte subdezvoltate, iar valoarea lor totală rămâne nedeterminată.
Astfel, estimarea de 12 000 de miliarde de dolari, prezentată la forumul de la Davos luna trecută, ar trebui privită cu precauție.
Metalele rare, ocupate de Rusia
Rusia a preluat controlul asupra a până la 70% resursele minerale ale Ucrainei, cele mai mari concentrații fiind localizate în regiunile Donețk, Dnipropetrovsk și Luhansk. Aceste resurse sunt evaluate la aproximativ 15 trilioane de dolari americani, potrivit Forbes Ukraine.
Resursele minerale totale ale Ucrainei se ridică la 111 miliarde de tone, evaluate la 14,8 trilioane de dolari americani, constând în principal în cărbune și minereu de fier.
Cu toate acestea, mai mult de 70 % din aceste resurse sunt situate în Donețk și Luhansk - regiuni parțial controlate de Rusia - precum și în Dnipropetrovsk, unde forțele ruse avansează.
Un raport din 2022 al cotidianului The Washington Post a plasat valoarea rezervelor minerale ale Ucrainei la un nivel mult mai ridicat, estimându-le la 26 000 de miliarde de dolari, dintre care aproape jumătate se află în zonele aflate acum sub control rusesc.
SUA-China-Rusia: Competiția pentru mineralele esențiale
Propunerea lui Trump nu se referă doar la Ucraina, ci și la contracararea Chinei și a Rusiei.
Ucraina este al cincilea mare producător mondial de galiu - esențial pentru semiconductori și LED-uri - și un furnizor-cheie de gaz neon, care asigură 90% din necesarul industriei americane de cipuri. Invazia la scară largă a Rusiei a declanșat o penurie globală de neon, perturbând producția de cipuri din SUA.
Țara deține, de asemenea, zăcăminte vitale pentru industria nucleară, inclusiv 1% din producția mondială de zirconiu și rezerve semnificative de beriliu și uraniu. Beriliul este esențial pentru energia nucleară, industria aerospațială, militară, acustică și electronică, în timp ce uraniul rămâne esențial atât pentru energia nucleară, cât și pentru aplicațiile de apărare.
Interesul președintelui american Donald Trump pentru materialele critice ale Ucrainei este probabil determinat de dominația Chinei pe piața pământurilor rare. În luna ianuarie a anului trecut, China reprezenta 60 % din producția mondială de pământuri rare și prelucra aproximativ 90 %, potrivit Centrului pentru studii strategice și internaționale. În cadrul politicii sale „America First”, Trump a încercat să stimuleze competitivitatea SUA prin reducerea dependenței de Beijing.
Între timp, Rusia, un furnizor important de titan, nichel și metale din grupul platinei, a resimțit, de asemenea, impactul sancțiunilor occidentale. Aceste restricții au agravat penuria globală de materiale critice precum titanul, care este vital pentru industria aerospațială și electronică.
Implicații viitoare
Potrivit Forumului Economic Mondial, piața globală a mineralelor critice, evaluată în prezent la 320 de miliarde de dolari americani, este de așteptat să se dubleze în următorii cinci ani.
Înainte de 2022, Ucraina era un furnizor important de plăci de oțel, titan, litiu, galiu, minereu de fier și mangan pentru Europa. Cu toate acestea, invazia rusă a perturbat grav aceste rute de aprovizionare, forțând recurgerea la alternative feroviare mai scumpe și mai lente.
Astfel, lupta pentru resursele minerale ale Ucrainei reprezintă mai mult decât un simplu control teritorial; este un factor crucial în lanțurile globale de aprovizionare cu tehnologie și în dinamica puterii geopolitice.