Rusia a pierdut 87% din trupele pe care le avea înainte de începerea războiului din Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.12.2023 - 09:22
Rusia a pierdut 87% din trupele pe care le avea înainte de începerea războiului din Ucraina - Foto: X/@UAWeapons

Rusia a pierdut 87% din numărul total de trupe terestre active pe care le avea înainte de a lansa invazia în Ucraina și două treimi din tancurile pe care le deținea înainte de invazie, se arată într-o evaluare declasificată a serviciilor secrete americane.

SHARE

Rusia a reușit să își mențină efortul de război în ciuda pierderilor grele, relaxând standardele de recrutare și apelând la stocurile de echipamente mai vechi din epoca sovietică. Cu toate acestea, evaluarea a constatat că războiul "a dat înapoi brusc 15 ani de eforturi ale Rusiei de a-și moderniza forțele terestre".

Rusia a pierdut 87% din trupele pe care le avea înainte de începerea războiului din Ucraina

Dintre cei 360.000 de soldați care au intrat în Ucraina, inclusiv personalul contractual și recrutat, Rusia a pierdut 315.000 pe câmpul de luptă, potrivit evaluării. 2.200 din cele 3.500 de tancuri au fost pierdute, potrivit evaluării. 4.400 din 13.600 de vehicule de luptă de infanterie și transportoare blindate de trupe au fost, de asemenea, distruse, ceea ce reprezintă o rată de pierdere de 32%.

"De la sfârșitul lunii noiembrie, Rusia a pierdut peste un sfert din stocurile de echipamente pentru forțele terestre pe care le deținea înainte de invazie", se arată în evaluare. "Acest lucru a redus complexitatea și amploarea operațiunilor ofensive rusești, care nu au reușit să obțină câștiguri majore în Ucraina de la începutul anului 2022."

Citește și: VIDEO Ucraina a distrus un convoi rusesc de blindate. A înălțat steagul în regiunea Donețk

"De la lansarea ofensivei sale în octombrie, evaluăm că armata rusă a suferit peste 13.000 de pierderi de-a lungul axei Avdiivka-Novopavlivka și peste 220 de pierderi de vehicule de luptă - echivalentul a 6 batalioane de manevră numai în ceea ce privește echipamentul", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson.

Înainte de invazie, Rusia avea o armată permanentă totală de aproximativ 900.000 de soldați activi, inclusiv trupe terestre, trupe aeropurtate, trupe pentru operațiuni speciale și alt personal în uniformă, potrivit CIA. De la începutul invaziei, Rusia a anunțat planuri de creștere a dimensiunii forțelor armate la 1,5 milioane de oameni. Ministerul rus al Apărării a anunțat mai multe runde de recrutare, inclusiv ciclul său obișnuit de recrutare de toamnă, la 1 octombrie.

Citește și: VIDEO Ucraina înaintează în regiunea ocupată Herson. Rusia a pierdut încă 50 de blindate

De asemenea, Rusia s-a sprijinit puternic pe condamnații trimiși la luptă de Grupul Wagner și a crescut limita de vârstă pentru ca anumite categorii de cetățeni să rămână în rezerva Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Potrivit unor informații declasificate de serviciile de informații americane Rusia pare să creadă că un blocaj militar pe parcursul iernii va epuiza sprijinul occidental pentru Ucraina și, în cele din urmă, va da Rusiei avantajul, în ciuda pierderilor rusești și a lipsei persistente de personal instruit, muniții și echipamente", potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Evaluarea, trimisă luni la Capitoliu, vine în contextul în care unii republicani s-au opus ca SUA să ofere fonduri suplimentare pentru Ucraina, iar administrația Biden a lansat o presiune totală pentru a încerca să obțină fonduri suplimentare prin Congres.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, se află marți la Washington, unde se întâlnește cu legislatorii americani și cu președintele Joe Biden, în încercarea disperată de a obține ajutorul militar și economic despre care spune că este vital pentru capacitatea Ucrainei de a menține lupta împotriva Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te