Rusia a folosit o poză din 2010 din Slovenia pentru a minți Occidentul cu "bomba murdară" ucraineană

DE Daniel Toșa | 27.10.2022 - 12:56
Rusia a folosit o poză din 2010 din Slovenia pentru a minți Occidentul cu "bomba murdară" ucraineană - FOTO: Twitter/MFA Russia

Slovenia a declarat miercuri că una dintre imaginile folosite de Rusia pentru a susține că Ucraina plănuiește să detoneze o "bombă murdară" este o fotografie veche a unor detectoare de fum făcută în Slovenia.

SHARE

"Fotografia folosită de Ministerul rus de Externe în postarea sa de pe Twitter este o fotografie ARAO (agenția slovenă de gestionare a deșeurilor nucleare) din 2010", a confirmat miercuri pentru AFP Dragan Barbutovski, un consilier al premierului sloven Robert Golob.

El a adăugat că fotografia a fost "folosită în mod abuziv și fără știrea ARAO".

Moscova a declarat luni că Ucraina aproape a finalizat dezvoltarea unei "bombe murdare", după ce ministrul rus al apărării a afirmat, în cadrul unor convorbiri cu omologii din NATO, că forțele Kievului plănuiau să desfășoare această armă.

Citește și: Rusia amenajează spitale subterane, pregătindu-se de un război cu Occidentul

"Potrivit informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au instrucțiuni specifice pentru a crea o așa-numită "bombă murdară". Această lucrare se află în faza finală", a declarat luni generalul-locotenent Igor Kirillov într-o declarație.

Declarația a fost ilustrată cu o imagine postată pe Tweeter care arată presupusele "capacități ale Ucrainei de a crea bomba murdară" și care include o pungă cu presupuse deșeuri nucleare și cuvântul "Radioaktivno" (radioactiv) în slovenă.

Citește și: Rusia amenință direct România, după ce unitatea de elită a SUA a ajuns la Baza Kogălniceanu

Imaginea respectivă "fusese folosită pentru prezentări profesionale pentru publicul larg și interesat, ca material explicativ" de către ARAO, a precizat într-un comunicat șeful agenției slovene, Sandi Virsek, potrivit The Defense Post.

El a adăugat că obiectele din geantă erau "detectoare de fum care fac obiectul unei utilizări generale" și nu conțineau niciunul dintre materialele radioactive enumerate de Rusia în tweet-ul său.

Slovenia, o fostă republică iugoslavă care a aderat la UE și la NATO în 2004, are o centrală nucleară la Krsko, în apropiere de granița cu Croația, iar toate deșeurile nucleare sunt depozitate în siguranță, potrivit ARAO.

Președintele Volodimir Zelenski consideră că declarațiile Rusiei privind presupusa utilizare a unei "bombe murdare" de către Ucraina indică faptul că Rusia a pregătit deja totul, astfel încât lumea ar trebui să reacționeze cât mai dur posibil.

Șefii departamentelor de politică externă ale SUA, Franței și Marii Britanii au făcut o declarație comună, condamnând încercările false ale Rusiei de a acuza Ucraina că este pregătită să folosească o "bombă murdară" pe propriul teritoriu și confirmând sprijinul ferm al Ucrainei.

Ministrul afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a sugerat în mod oficial ca AIEA să trimită experți la instalațiile nucleare ucrainene pentru a dezminți minciuna rusă privind "bomba murdară".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te