Rusia a comasat în Crimeea 21.000 de militari din trupele speciale. Putin pregătește noi anexări

DE Adina Mutăr | 21.07.2021 - 21:36
Rusia a comasat în Crimeea 21.000 de militari din trupele speciale/Foto: you tube

Sub pretextul luptei cu efectele inundaţiilor în Crimeea, Moscova a transferat recent în peninsula anexată aproape 21.000 de militari din trupele speciale, relatează agenţia oficială ucraineană Ukrinform.

SHARE

Federaţia Rusă a început construcţia unei noi facilităţi care să adăpostească 300 de militari în Crimeea și continuă să-şi consolideze prezenţa militară, a declarat miercuri Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova.

„Potrivit informaţiilor, în Feodosia (Crimeea), statul ocupant a început să construiască un orăşel pentru 300 de militari", a subliniat Avocatul Poporului.

În plus, sub pretextul eliminării consecinţelor inundaţiilor, Rusia a trimis suplimentar în peninsulă 21.000 de militari din trupele speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale. Aceste trupe se adaugă efectivului de 31.000 de militari care staţionează în Crimeea, menţionează Denisova.

Această mobilizare de trupe ruseşti în Crimeea ocupată contravine normele dreptului internaţional, în special Rezoluţiei Adunării Generale a ONU cu privire la militarizarea Crimeii.


Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării rus, orăşelul militar din Feodosia se construieşte pentru un regiment aeropurtat, care urmează să fie desfăşurat aici spre sfârşitul anului 2021.

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat la 6 iulie o rezoluţie prin care condamnă anexarea Crimeii de către Rusia, precum şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din Donbas, chemând la eliberarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei.

În martie, Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina circa 100.000 de militari cu tot cu echipamente şi tehnică militară în trei direcţii - lângă graniţa de nord-est a Ucrainei, în estul Ucrainei şi, de asemenea, în Crimeea ocupată.

Deşi la 22 aprilie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a dat ordin pentru revenirea trupelor ruse la bazele lor permanente, cea mai mare parte a acestora a rămas lângă graniţa cu Ucraina.

Citește și

Vladimir Putin: „Kievul nu are nevoie de Donbas, sunt tot mai convins de asta”

Uniunea Europeană a prelungit cu încă şase luni sancţiunile impuse Rusiei

 

Moscova a început o campanie de victimizare a cetățenilor ruși din zonele separatiste, întărind ipoteza pregătirii unor noi anexări de teritorii ucrainene.

„Kiev își intensifică activitățile militare, inclusiv împotriva civililor”, a declarat trimisul rus în cadrul grupului de contact pentru rezolvarea situației din Donbass, Boris Grizlov, în urma unei reuniuni ce a avut loc miercuri.

„Recent, la 16 iulie, armata ucraineană a efectuat un atac terorist asupra unei conducte de gaz din districtul Budennovski din Donețk", a subliniat el.

Grizlov a declarat că armata ucraineană a avariat zeci de construcții civile din Donbass, inclusiv case și clădirea unei școlii.

Trimisul rus a mai menționat că Donbass se află sub blocadă economică și de transport.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.