România va „răspunde” atacurilor cu drone ale Rusiei din vecinătatea frontierei. Cum o ajută NATO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.10.2024 - 18:51
România va putea „răspunde” dronelor rusești din vecinătatea frontierei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
România va putea „răspunde” dronelor rusești din vecinătatea frontierei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

România va putea „răspunde” dronelor rusești din vecinătatea frontierei. NATO o ajută. În coordonare cu autoritățile militare române, NATO a început, la 29 septembrie 2024, zboruri suplimentare cu aeronavele de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS).

SHARE

România va putea „răspunde” dronelor rusești din vecinătatea frontierei. NATO o ajută.

Activitatea de vigilență sporită, recomandată de comandantul Comandamentului Forțelor Comune din Napoli și aprobată de Comandantul Suprem Aliat Europa, va sprijini prezența consolidată a Alianței în regiune și va monitoriza activitatea militară rusă.

„Zborurile NATO AWACS deasupra României sprijină prezența consolidată a Alianței în regiune și monitorizează activitatea militară rusă la granițele acesteia.”

România va putea „răspunde” dronelor rusești din vecinătatea frontierei

De asemenea, „va consolida capacitatea României de a răspunde la creșterea activității aeriene din vecinătatea frontierei sale. Această activitate de vigilență sporită este legitimă, defensivă, proporțională și pe deplin transparentă”, potrivit NATO Air Command.

Zborurile vor avea loc exclusiv pe teritoriul Alianței și vor opera din baza aeriană Preveza din Grecia și baza principală NATO AWACS de la Geilenkirchen, Germania.

Cu AWACS se identifică avioanele, rachetele și UAV-urile rusești folosite la atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în vecinătatea României.

Astfel de aeronave sunt capabile să ghideze și să ajusteze puterea de foc utilizată de avioanele F-16, crescându-le capacitățile de țintire.

Citește și: VIDEO Rusia pregătește atacuri cu drone din Marea Neagră. Cum le va contracara România?

România, Polonia și Letonia au cerut NATO un „răspuns coordonat” la amenințările dronelor și rachetelor rusești ce le străbat teritoriul în timpul atacurilor asupra Ucrainei, dar conducerea Alianței „nu a recomandat” până acum.

Se pare că lucrurile se schimbă odată cu preluarea mandatului de secretar general al NATO de către Mark Rutte.

NATO nu se mai opune lovirii Rusiei cu armele donate Ucrainei

Într-un discurs la preluarea funcției de secretar general al NATO, Rutte a declarat că susține loviturile cu armele furnizate de Alianță împotriva țintelor din Federația Rusă, „dar aceste decizii vor fi luate de fiecare țară a Alianței”.

Citește și: Un grup de drone rusești au fost identificate la granița cu România. Mesaj RO-Alert în Tulcea

Noul secretar general al NATO a subliniat că fără sprijinul SUA, cel mai probabil, Ucraina nu ar exista astăzi ca țară.

Costurile susținerii Ucrainei sunt mult mai mici decât cele cu care Alianța se va confrunta dacă Putin își „croiește” drumul; așa cum a început.

„Sprijinirea Ucrainei este decizia corectă, este și o investiție în propria noastră securitate. Nu poate exista o securitate puternică în Europa fără o Ucraină puternică și independentă”, a precizat Rutte.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te