România va primi în a doua jumătate a acestui an cea mai nouă versiune a sistemului american de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Patrick Griffin, manager de program al sistemului de rachete Patriot în România, în cadrul companiei Raytheon Missiles and Defense.
Ţara noastră are, în acest moment, un sistem de tragere Patriot, pe care compania americană l-a livrat în septembrie 2020.
Totodată, România va deveni prima ţară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, după ce Raytheon Missiles & Defense a primit undă verde de la Forţele Armate ale SUA la începutul acestui an, în urma unei evaluări critice a design-ului sistemului, spune Griffin.
CITEȘTE ȘI: Armand a prins-o pe șefa ADP că-și repara vila cu resursele instituției. A dat-o pe mâna parchetului
Această versiune îmbunătăţită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022. În acelaşi timp, România va putea moderniza şi unitatea pe care o operează deja, în linie cu cele noi.
Oficialul companiei americane a detaliat, în interviu, care sunt caracteristicile acestui sistem de apărare şi de ce are România nevoie de el.
„Sistemul Patriot este un sistem integrat de apărare aeriană şi antirachetă ce include radare, tehnologie de comandă şi control şi diferite tipuri de interceptori. Toate aceste elemente asigură detectarea, identificarea şi distrugerea rachetelor tactice balistice, a rachetelor de croazieră, a dronelor, a aeronavelor avansate şi a altor ameninţări. Arhitectura sistemului este flexibilă şi proiectată astfel încât să permită modernizări şi îmbunătăţiri continue. De aceea, cu puţine excepţii, cum ar fi încălzitoarele sau ventilatoarele de răcire, cea mai mare parte a sistemului a fost modernizată de-a lungul ultimilor 17 ani”, a declarat Patrick Griffin.
CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Pasajul Domnești de pe Centura Capitalei avansează cu 76 metri pe an. Inaugurat, 2022
„Patriot este un sistem de apărare ce îi permite României să îşi apere cetăţenii de o gamă completă de ameninţări, de la rachete tactice balistice şi rachete de croazieră, la drone şi aeronave complexe. Mai mult decât atât, sistemul asigură interoperabilitate completă cu structurile NATO deja existente, garantând protecţie vitală în regiunea Mării Negre. Sistemul Patriot este folosit de alte 16 naţiuni, inclusiv 6 ţări membre NATO”, a precizat managerul american.