România și Olanda au semnat un acord pentru extinderea Centrului de Instruire avansată pentru F-16

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.12.2024 - 13:04
România și Olanda au semnat un acord pentru extinderea Centrului de Instruire avansată pentru F-16 - Foto: Profimedia images
România și Olanda au semnat un acord pentru extinderea Centrului de Instruire avansată pentru F-16 - Foto: Profimedia images

România și Olanda au reafirmat angajamentul de a sprijini instruirea piloților militari din statele aliate și partenere prin semnarea unei scrisori de intenție privind extinderea activităților la Centrul European de Instruire F-16 din România.

SHARE

Piloți români, ucraineni și din alte state aliate vor beneficia de pregătire avansată la standarde internaționale. Documentul a fost parafat joi, la Haga, de miniștrii Apărării din cele două țări, Angel Tîlvăr și Ruben Brekelmans.

România și Olanda au semnat un acord pentru extinderea Centrului de Instruire avansată pentru F-16

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN), acordul reprezintă un pas important în consolidarea cooperării bilaterale și în dezvoltarea capacităților de apărare în regiunea Mării Negre.

Centrul din România utilizează 18 aeronave F-16 furnizate de Olanda, iar infrastructura și expertiza oferită de Lockheed Martin permit pregătirea piloților la cele mai înalte standarde internaționale.

„Prin acest parteneriat, demonstrăm încă o dată că investițiile în apărare sunt esențiale pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Eforturile comune ale României, Regatului Țărilor de Jos și sprijinul companiei Lockheed Martin reprezintă un exemplu concret de colaborare pentru întărirea capacităților de apărare.

Citește și: Ucraina primește noi avioane F-16 din Danemarca. Piloții ucraineni, pregătiți și în România

La peste un an de la operaționalizarea Centrului, rezultatele sunt clare: atât piloții români, cât și cei ucraineni beneficiază de un program de pregătire avansat”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Centrul European de Instruire F-16, un pilon strategic pentru securitatea regională

Înființarea Centrului European de Instruire F-16 în România reflectă angajamentul țării de a oferi un mediu de pregătire de înaltă calitate pentru forțele aeriene aliate.

Deși prioritatea principală o reprezintă instruirea piloților români, centrul este deschis și pentru personalul din alte state NATO și partenere, inclusiv Ucraina.

Citește și: Spania aduce în România avioane Eurofighter. Alături de F-16 românești, apără coasta Mării Negre

În luna iulie a acestui an, prima serie de piloți români a finalizat cu succes programul de instruire.

În prezent, patru piloți ucraineni urmează un program de pregătire în cadrul centrului. Prin această inițiativă, România joacă un rol activ în întărirea securității regionale și a apărării spațiului aerian național și aliat.

Un parteneriat pe termen lung pentru apărarea regiunii Mării Negre

Acordul semnat între România și Olanda subliniază importanța colaborării internaționale în domeniul apărării, în contextul tensiunilor regionale și al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Prin facilitarea pregătirii avansate a piloților și a personalului tehnic, România contribuie la creșterea capacității de reacție a forțelor aeriene din regiune.

„Vom continua să extindem aceste activități, contribuind direct la securitatea spațiului aerian național și aliat”, a subliniat ministrul Angel Tîlvăr.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te