România s-a alăturat țărilor ce oferă Ucrainei garanții de securitate. Putin: O decizie periculoasă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.08.2023 - 08:01
România s-a alăturat țărilor ce oferă Ucrainei garanții de securitate (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: defence talk

România s-a alăturat țărilor ce oferă Ucrainei garanții de securitate. Putin: O decizie periculoasă. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, începând cu 2 august, 12 țări s-au alăturat Declarației comune a G7 privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.

SHARE

România s-a alăturat țărilor ce oferă Ucrainei garanții de securitate. Putin: O decizie periculoasă.

„Până în prezent, alte 12 țări partenere s-au alăturat Declarației comune cu G7: România, Belgia, Danemarca, Irlanda, Islanda, Spania, Norvegia, Țările de Jos, Portugalia, Finlanda, Cehia și Suedia”, a declarat  Zelenski în timpul întâlnirii cu șefii instituțiilor diplomatice străine de la 2 august.

România s-a alăturat țărilor ce oferă Ucrainei garanții de securitate. Putin: O decizie periculoasă

Ucraina începe săptămâna aceasta să lucreze la acorduri bilaterale. Primul stat în această chestiune a fost Statele Unite.

Potrivit lui Zelenski, celelalte țări care ar putea adera la Declarația comună vor fi discutate în cadrul unei întâlniri cu ușile închise.

Președintele a mai afirmat că în a doua jumătate a acestui an, pachetul de garanții de securitate pentru Ucraina „va deveni destul de specific”, potrivit pravda.com.ua.

Grupul celor Șapte Națiuni bogate G7 a adoptat un cadru de securitate pe termen lung pentru Ucraina, declarând că va încerca să implementeze o agendă de reforme pentru a ajuta  Kievul să avanseze „spre aspirațiile sale euro-atlantice”.

Citește și: AUDIO Marinari ruși din Marea Neagră, apel de evacuare a morților după atacul cu drone din Deltă

„Considerăm că invadarea ilegală și neprovocată a Ucrainei de către Rusia este o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, o încălcare flagrantă a Dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și incompatibilă cu interesele noastre de securitate”, se arată în declarația comună a G7.

„Vom fi alături de Ucraina în timp ce aceasta se apără împotriva agresiunii ruse, atâta timp cât este nevoie.”

Citește și: VIDEO „Castor”, drona kamikaze cu rază lungă de acțiune a Ucrainei, amenință Moscova

Subliniind modul în care G7 va sprijini Ucraina pe termen lung, declarația comună spune că țările vor asigura „o forță durabilă capabilă să apere Ucraina acum și să descurajeze agresiunea rusă în viitor”, prin furnizarea de echipament militar modern pe uscat, aer și mare, antrenament. pentru forțele ucrainene și partajarea informațiilor.

Intențiile de a furniza garanții de securitate Ucrainei sunt „eronate și periculoase”, deoarece atentează la siguranța Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, subliniind dreptul Moscovei de a răspunde acestor amenințări.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te