Româncă ce îngrijește vârstnicii în Austria: „O dezamăgire. Muncim non-stop. Facem o zi până acasă”

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.12.2022 - 22:11
Îngrijirea bătrâni - Foto: Pexels
Îngrijirea bătrâni - Foto: Pexels

Presa austriacă a ținut să afle care a fost impactul veto-ului austriac împotriva aderării României la Schengen. A fost întrebată o categorie de români extrem de prezentă în Austria: cei care îngrijesc vârstnici.

SHARE

Chiar și la o săptămână după refuzul Austriei de a accepta aderarea României la Schengen, continuă să existe reacții la nivelul întregii Europe.

O parte din supărare provine și din implicațiile practice ale dreptului de veto pentru un număr de români. Printre aceștia se află îngrijitorii persoanelor vârstnice care lucrează câte 24 de ore pe zi.

Der Standard a vorbit cu Roxana R., în vârstă de 54 de ani, despre ce înseamnă veto-ul exercitat de Austria și despre implicațiile practice ale deciziei pentru ea și colegii săi. 

O mare dezamăgire


"Pentru mine este o mare dezamăgire că Austria a votat împotriva aderării României. Nu spun că politica României este cea mai bună, avem și defectele noastre și sunt nemulțumit de guvernare. Dar avem o relație cu Austria: suntem 30.000 de români care lucrează în industria de îngrijire a persoanelor vârsnice în Austria. Pe vremea pandemiei toți ne-au lăudat si aplaudat. Se spunea chiar ca am salvat vieți.

Sunt în industria aceasta de 24 de ani. Am fost zece ani în Germania. De acolo am venit în Vorarlberg, apoi la Viena și acum patru ani din nou în Vorarlberg. Îl îngrijesc pe clientul meu și de Crăciun anul acesta. În anii de dinainte, am negociat mereu cu familiile de austrieci să nu trebuiaască să lucrez de Crăciun. Eu însămi am trei fiice și nepoți în Timișoara. Dar pentru că doamna este singură, anul acesta îmi petrec Crăciunul cu ea”, spuen Roxana.

Cum ajunge acasă

„Uneori iau avionul. Dacă merg cu autobuzul, îmi ia cel puțin 24 de ore de la Vorarlberg până în satul meu. Trebuie să așteptăm de multe ori ore întregi la graniță. Adesea, poliția este acolo și verifică pe toată lumea. Nimeni nu-ți spune de ce. Ultima dată am așteptat șase ore. A fost și mai rău în timpul pandemiei.

Avem aceeași procedură și la întoarcerea în Austria. Se întâmplă chiar mai des să fim verificați la granița din Austria decât în ​​Ungaria, unde este granița externă Schengen. Ar fi mult mai ușor dacă personalul de îngrijire ar putea pur și simplu să beneficieze de privilegii la graniță.

Citește și: Șeful CE: „Mă aştept ca subiectul Schengen să fie abordat. Înţeleg poziţia României şi a Bulgariei

Austria are multe interese economice în România și are nevoie de muncitorii noștri. În construcții, în turism și în gastronomie: românii lucrează peste tot. Aș fi înțeles, poate, dacă Olanda ar fi votat împotriva aderării la Schengen. Dar că nu aș fi crezut că este posibil să o facă Austria”, spune românca.

Se mută în Elveția


„Sper că politicienii noștri vor negocia acum și că până la urmă se va găsi o soluție. M-am gândit să plec în Elveția. Aici suntem pur și simplu forță de muncă ieftină. Până la urmă voi primi doar o pensie de 200 de euro”, își spune amărăciunea.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te