Roberta Metsola, realeasă preşedintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate

DE Mona Lazăr | Actualizat: 16.07.2024 - 14:43
Roberta Metsola, realeasă preşedintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate Foto: Profimedia Images
Roberta Metsola, realeasă preşedintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate Foto: Profimedia Images

Roberta Metsola, realeasă preşedintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate. Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.

SHARE

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.

Roberta Metsola, realeasă preşedintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate

Roberta Metsola, care a deţinut deja această funcţie de la decesul lui David Sassoli în ianuarie 2022, a fost aleasă cu 562 voturi ''pentru'', arată Agerpres. Pentru preşedinţia PE a mai candidat marţi eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obţinut 61 voturi. Au fost 699 de votanţi dintre cei 720 de eurodeputaţi. Numărul voturilor nule a fost 76.

Citește și: Cine va fi la conducerea Comisiei Europene? Klaus Iohannis lipsește de la întâlnirea de la Bruxelles

Citește și: Politico: Iohannis, cele mai mari șanse să ajungă președintele Comisiei Europene, în locul Ursulei

Roberta Metsola s-a născut la 18 ianuarie 1979, în Gżira, Malta.

A absolvit Universitatea din Malta, în 2003 şi Colegiul Europei din Bruges, în 2004, profesând ca avocat, conform CV-urilor de pe site-urile https://www.europarl.europa.eu/ şi https://www.eppgroup.eu/.

În Malta, este membră a Partidului Nazzjonalista (începând cu 2013).

A fost vicepreşedintă a Studenţilor democraţi europeni (2000-2002) şi secretar general al Studenţilor democraţi europeni (2002-2003), în cadrul Uniunii Europene.

A lucrat în cadrul Reprezentanţei Permanente a Maltei pe lângă Uniunea Europeană din 2004 până în 2012 ca ataşat pentru cooperare judiciară a Maltei şi şef al Departamentului Justiţie şi Afaceri Interne de acolo. Ulterior, s-a alăturat echipei Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, în calitate de consilier juridic (2012-2013).

În 2013, a părăsit poziţia de consilier juridic, pentru a ocupa locul vacant al liderului opoziţiei din Malta, Simon Busuttil, ca europarlamentar, potrivit https://www.eppgroup.eu/. A devenit, astfel, europarlamentar în 2013, în cadrul celei de-a şaptea legislaturi (2009-2014), în cadrul căreia a fost membru în Comisia specială pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne şi Comisia pentru petiţii, conform https://www.europarl.europa.eu/.

A obţinut un nou mandat de eurodeputat în legislatura 2014-2019, timp în care a fost vicepreşedintă a Comisiei pentru petiţii şi membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri sau al Comisiei de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, sarcinilor fiscale şi evaziunea fiscală.

În 2019, a obţinut cel de-al treilea mandat de eurodeputat, în legislatura 2019-2024. În urma alegerilor europene din 6-9 iunie 2024, a obţinut un nou mandat de eurodeputat pe listele Partidului Nazzjonalista şi afiliată Grupului PPE, mai scrie https://www.europarl.europa.eu/.

La 12 noiembrie 2020, a fost aleasă prim-vicepreşedintă a Parlamentului European (https://robertametsola.eu/), iar din 11 ianuarie 2022, a preluat preşedinţia interimară a legislativului UE, în urma decesului preşedintelui PE, social-democratul David Sassoli.

În 18 ianuarie 2022, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a ales-o în funcţia de preşedintă, cu 458 de voturi ''pentru'' din 616 exprimate.

Este căsătorită şi are 4 copii. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te