Germania ar putea fi nevoită să ducă un război defensiv cu Rusia în viitor, a declarat inspectorul general al Bundeswehr, potrivit televiziunii germane Tagesschau.
Generalul Carsten Breuer și-a exprimat îngrijorarea cu privire la reînarmarea Rusiei și la comportamentul președintelui rus Vladimir Putin, spunând că nu va exista nicio întoarcere la vremurile de dinaintea invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Rezerviștii din Germania au început antrenamente de război de apărare împotriva Rusiei
„Germania va trebui să se obișnuiască cu ideea că într-o zi ar putea fi nevoită să ducă un război defensiv”, a spus el.
Întrebat dacă Bundeswehr va putea face față unui posibil atac rusesc asupra NATO după războiul din Ucraina, Breuer a răspuns: „Da. Punct. Nu avem alternativă. Ne putem apăra și ne vom apăra.”
Totuși, el a admis că Bundeswehr nu este în prezent bine echipată pentru „apărare națională și aliată”, deoarece s-a concentrat pe rezolvarea crizelor internaționale, adăugând că există „structuri care fac aproape imposibile decizii rapide și direcționate”.
Rezerviștii forțelor armate germane au început de câteva luni să facă antrenament privind protecția infrastructurii critice.
Militarii din Rezerva teritorială sunt responsabili pentru sarcinile centrale de securitate internă. Acestea includ furnizarea de servicii de consiliere în cazul asistenței administrative și ajutorului în caz de dezastre, îndeplinirea sarcinilor de pază și securitate, îndeplinirea unor sarcini teritoriale importante în sfera operațiunilor de apărare națională și colectivă în cazul unui război cu Rusia.
Al doilea sistem Patriot a fost trimis în Ucraina
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a avertizat societatea internațională cu privire la consecințele negative ale scăderii sprijinului pentru Ucraina în apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse.
Scholz a raportat, la 13 decembrie, în Bundestag, după cum a declarat că „Putin este plin de hotărâre de a pune Ucraina în genunchi prin mijloace militare”.
„Putin se așteaptă ca sprijinul internațional pentru Ucraina să scadă. Pericolul ca așteptările lui să se realizeze nu poate fi eliminat”, a spus cancelarul, potrivit European Prvda cu referire la agențiile DPA/AFX.
Citește și: Rusia a pierdut 87% din trupele pe care le avea înainte de începerea războiului din Ucraina
El a menționat, de asemenea, modul în care președintele american Joe Biden luptă pentru alocarea de fonduri pentru sprijinirea Ucrainei în țara sa.
Scholz a remarcat că încă nu există unanimitate în UE cu privire la modul în care bugetul Ucrainei poate fi stabilizat în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă că planurile de a aloca 50 de miliarde de euro în următorii patru ani au ajuns într-un impas.
Citește și: VIDEO Atac cu rachete rusești asupra blocurilor civile din Kiev. 45 de răniți printre care și copii
La 13 decembrie, coaliția guvernamentală a Germaniei a prezentat detaliile acordului privind bugetul aprobat pentru 2024, după o lună de negocieri tensionate, deoarece Berlinul intenționează să furnizeze Kievului asistență bilaterală de 8 miliarde de euro.
Scholz a raportat că al doilea sistem Patriot pe care Germania a promis că îl va trimite la Kiev va începe să funcționeze în Ucraina în acest an.