Rețea de spioni ruși și bieloruși expusă în Polonia. Strângea date pentru șantaj politic și militar

DE Adina Mutăr | 09.09.2024 - 17:31
Rețea de spioni ruși și bieloruși expusă în Polonia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rețea de spioni ruși și bieloruși expusă în Polonia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rețea de spioni ruși și bieloruși expusă în Polonia. Strângea date pentru șantaj politic și militar. Serviciile de informații poloneze au descoperit o rețea de sabotori cibernetici ruși și bieloruși care plănuiau să se infiltreze în sistemele guvernamentale naționale.

SHARE

Rețea de spioni ruși și bieloruși expusă în Polonia. Strângea date pentru șantaj politic și militar.

Krzysztof Gawkowski, viceprim-ministrul polonez și ministrul Digitalizării, a raportat că serviciile speciale poloneze au reușit recent să prindă un grup care avea „obiective specifice” în Polonia.

„În ultimele zile, am reușit să expunem un grup care avea obiective specifice în Polonia și opera dintr-o anumită locație”, a spus el, potrivit European Pravda.

Rețea de spioni ruși și bieloruși expusă în Polonia. Strângea date pentru șantaj politic și militar

Ministrul a subliniat că scopul serviciilor de informații rusești și bieloruse din Polonia este acela de a aduna informații pentru șantajul viitor și de a conduce eficient războiul cibernetic.

„Totul a început cu Polada [Agenția Poloneză Anti-Doping], ca parte a unui joc operațional mai larg de servicii de informații, a cărui sarcină era să găsească modalități de a pătrunde în alte instituții poloneze – atât la nivelul guvernului, cât și al companiilor de stat asociate sectorului de securitate', a spus el.

Gawkowski a explicat că scopul atacurilor cibernetice a fost „de a provoca paralizie politică, militară și economică în Polonia”. El a declarat că instituțiile poloneze au fost avertizate de agențiile de informații și că acțiunea rapidă a împiedicat furtul oricăror date.

Citește și: Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși

Oficialul a raportat că peste 400.000 de atacuri cibernetice au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2024, serviciile poloneze organizând peste 100.000 de acțiuni pentru identificarea celor responsabili.

Gawkowski a adăugat că numărul incidentelor cibernetice a crescut cu 100% față de anul trecut, când au fost raportate 370.000.

Citește și: Spionajul lui Putin: Copiii returnați în schimb de prizonieri nu știau că sunt ruși. „Buenos noches”

Poliția de Securitate Estonă a dezvăluit recent, în urma unei operațiuni internaționale comune, că o unitate militară aflată sub comanda Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse a efectuat atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, precum și a țărilor NATO și UE, inclusiv Estonia.

La 9 septembrie, serviciul german de informații BfV a emis un avertisment că un grup de infractori cibernetici aparținând informațiilor militare ruse se află în spatele unei serii de atacuri online împotriva țărilor NATO și UE.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te