Republicanii lui Trump au „dat-o la întors”. Acuză Casa Albă că a trimis arme în Kenya, nu la Kiev

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.05.2024 - 10:35
Republicanii lui Trump au „dat-o la întors”. Acuză Casa Albă că a trimis arme în Kenya, nu la Kiev - Foto: Profimedia images

Republicanii au acuzat administrația Biden că a ocolit legislatorii prin trimiterea de echipamente militare în valoare de zeci de milioane de dolari către trupele kenyene desfășurate în Haiti, care ar fi putut fi folosite pentru a ajuta Ucraina.

SHARE

Într-o scrisoare adresată vineri secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul (republican din Texas), și membrul Comisiei pentru relații externe din Senat, Jim Risch (republican din Idaho), au criticat administrația pentru că s-a folosit de autoritatea sa prezidențială pentru a accelera acordarea unui ajutor militar în valoare de 60 de milioane de dolari către Haiti, pentru a înăbuși bandele care fac ravagii în țară.

Republicanii lui Trump au „dat-o la întors”. Acuză Casa Albă că a trimis arme în Kenya, nu la Kiev

Acest pachet include puști, muniție și vehicule blindate pentru trupele kenyene care se îndreaptă spre insulă.

Echipamentele militare sunt așteptate să sosească joi, în aceeași zi în care președintele kenyan William Ruto se întâlnește cu înalți oficiali americani la Washington.

În scrisoarea parlamentarilor republicani se afirmă că administrația americană „se grăbește să finanțeze o operațiune nespecificată” și pe termen nelimitat în Haiti fără aprobarea Congresului.

Citește și: Biden oferă Ucrainei suma record de 300 miliarde de dolari. Cum a învins opoziția republicanilor?

Potrivit articolului, există o îngrijorare tot mai mare că sprijinul SUA pentru Haiti ar putea costa scump Ucraina, deoarece Casa Albă trimite, de asemenea, echipamente la Kiev direct din depozitele Pentagonului. Și nimeni nu este sigur cât timp va dura înfrângerea bandelor, care devin mai puternice și mai influente pe zi ce trece.

"Armata efectuează un audit intern al inventarului pentru a vedea ce poate aloca pentru Haiti - ceea ce îi pune în competiție directă cu Ucraina pentru resurse", a declarat un consilier republican care a vorbit sub protecția anonimatului.

Citește și: Ucraina are nevoie de circa 33 miliarde € ca ajutor în 2024. Câți bani a primit în 2023

Cum răspunde Departamentul de Stat al SUA

Departamentul de Stat a declarat că SUA "răspunde la multiple nevoi critice în întreaga lume, iar scenariile din Ucraina și Haiti sunt diferite", a declarat pentru NatSec Daily un oficial guvernamental care a vorbit sub rezerva anonimatului. 

"Sprijinirea poporului din Haiti nu ne limitează sau ne privează de oportunitatea de a sprijini poporul din Ucraina", a adăugat el.

"Ambele priorități sunt importante și, în fiecare caz, definim sprijinul în funcție de nevoile partenerilor noștri".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te