Republica Moldova a anunțat reducerea numărului de diplomați ruși în țară. Rușii amenință Chișinăul

DE Alin Crișan | 27.07.2023 - 20:46
Maia Sand, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, anunță despre limitarea numărului de diplomați ruși în R.Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de azi a Guvernului.

SHARE

„În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații, or atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord cu instituțiile și decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat ministrul.

Republica Moldova a anunțat reducerea numărului de diplomați ruși în țară. Rușii amenință Chișinăul

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a declarat astăzi, după convocarea la MAEIE, că decizia respectivă a fost una previzibilă.

„Această decizie, poate, a fost previzibilă, dar noi nu credeam că autoritățile de la Chișinău se vor implica în competițiile de rusofobie atât de rapid și vor fi luate măsuri atât de radicale. Sperăm că oficialii care iau asemenea decizii înțeleg care ar putea fi consecințele în segmentul bilateral”, a spus el.

Acesta a mai adăugat că Rusia și anterior s-a ciocnit cu un asemenea comportament din partea Chișinăului și este obișnuită să lucreze în asemenea situație. 

„Nu am primit nicio explicație sau dovezi. Nu este de mirare, pentru că noi și anterior ne-am ciocnit de o asemenea atitudine față de noi, dar suntem deja obișnuiți să lucrăm într-o asemenea situație, așa că și în condițiile noi vom găsi soluții pentru construirea ulterioară a relațiilor deja puternic afectate dintre țările noastre”, a spus Vasnețov.

Citește și: Mii de elevi cu 3 și 4 la Evaluarea Națională, repartizați la licee de economie, mecanică, științe

Deschide.md a scris anterior că Ambasada Federației Ruse la Chișinău reprezintă una dintre cele mai impunătoare clădiri din Chișinău și încă de la ridicarea sa, dimensiunea ei a fost un mister, dat fiind faptul că Republica Moldova este prea mică pentru o astfel de ambasada rusească.

La acest moment, Federația Rusă dispune în ambasadă de 37 de diplomați acreditati și 34 de de angajați ”tehnico-administrativi”. Pe lângă angajații acreditați în ambasada Federației Ruse mai există alți 8 diplomați ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo) cunoscut ca fiind o oficină de propagandă iar unele țări, inclusiv România, închizând aceste centre. 

De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă 5 diplomați ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse) despre ei existând foarte puține date, fiind extrem de discreți în desfășurarea activităților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te