EXCLUSIV Reprezentantul lui Zelenski în Parlament: Deputați au fost anchetați, colonei sunt reținuți

DE Remus Cernea | Actualizat: 12.02.2023 - 16:38

Deputatul Fedir Venislavskyi, care este și Reprezentant al Președintelui Volodimir Zelenski în Parlament și membru al Comisiei pentru Securitate Națională din forul legislativ, a oferit precizări despre prelungirea legii marțiale în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

SHARE

Ulterior a oferit o serie de declarații în exclusivitate pentru Newsweek România despre trădătorii din armată prinși, dar și despre evoluția președintelui Zelenski. 

Legea marțială a fost instituită anul trecut la începutul invaziei pe scară largă a rușilor, iar săptămâna aceasta a fost prelungită de către parlament pentru încă 90 de zile.

Ea transferă o serie de responsabilități ale autorităților civile centrale și locale către cele militare, date fiind circumstanțele războiului. Autoritățiile militare regionale gestionează situațiile generate de acțiunile inamicului, îndeosebi în zonele de front, într-o manieră promptă și adecvată. 

Citește și: Un grup apropiat de Kremlin a făcut plăţi la politicieni europeni, pentru a susţine anexarea Crimeei

De asemenea, pentru protecția civililor și a teritoriului național, legea marțială impune anumite restricții privind drepturile și libertățile cetățenilor, iar despre acest lucru autoritățile ucrainene au informat Comisarul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite.

Acestea au fost necesare, din nefericire, încă din prima zi de război. Legea marțială conține și prevederi privind corespondenții de război, acestora fiindu-le emise acreditări speciale pentru accesul în zonele de front. 

Citește și: Un an de război în Ucraina: poate fi Rusia înfrântă decisiv?

Deputatul a menționat și faptul că au fost descoperiți trădători în rândurile armatei ucrainene. În privința unor posibile noi ofensive rusești asupra Kievului, el a precizat că serviciile de informații ucrainene au oferit toate datele privind concentrările de trupe și echipament militar ale rușilor.

Acestea sunt cunoscute în detaliu, iar singurele zone în care sunt așteptate atacuri însemnate din partea armatei lui Putin sunt cele din estul și din sudul Ucrainei. Momentan nu este așteptată și o ofensivă asupra capitalei. 

La finalul conferinței de presă din 8 februarie a.c., domnul Fedir Venislavskyi a oferit câteva declarații în exclusivitate pentru Newsweek România: 

Deputatul Fedir Venislavskyi: Dacă jurnaliștii doresc să ajungă în anumite puncte de pe front, ei trebuie să fie acreditați de către Ministerul Apărării, iar această acreditare trebuie să conțină o menționare completă a zonelor în care intenționează să meargă.

Newsweek: Așadar este o acreditare specială?

Deputatul Fedir Venislavskyi: Da, pentru zonele în care se duc lupte.

Newsweek: Trădătorii din rândurile armatei și politicienilor, despre care ați vorbit în conferința de presă, la ce nivel sunt și care ar fi pedepsele legale de care sunt pasibili? 

Deputatul Fedir Venislavskyi: La nivel de colonel în armată. Câțiva colonei au fost recent reținuți pentru înaltă trădare. Iar la nivel politic a fost vorba despre câțiva membri ai parlamentului care sunt suspectați de înaltă trădare. Pedepsele pentru astfel de crime sunt de la 15 ani mergând până la închisoare pe viață. 

Newsweek: Ce au făcut mai exact acești colonei? 

Deputatul Fedir Venislavskyi: Au lucrat pentru inamic. Au furnizat informații secrete către inamic. 

Newsweek: Legea marțială care a fost adoptată acum o continuă pe cea existentă sau conține prevederi noi? 

Deputatul Fedir Venislavskyi: Nu sunt schimbări față de legea marțială adoptată anul trecut începând cu 24 februarie. Este doar o prelungire ca timp a aceleia.

Newsweek: Ce impresie aveți despre munca alături de președintele Zelenski? 

Deputatul Fedir Venislavskyi: Lucrez cu el în aceste timpuri dificile. Am fost martorul transformării sale dintr-un civil obișnuit într-un lider care analizează în profunzime teme privind tipurile de arme utilizate și identificarea tacticilor și a pașilor strategici necesari. Iar transformarea este uimitoare.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te