Scurgerile de informaţii din e-mailuri arată cum un membru al Dumei a construit o rețea de analiști, jurnaliști și alți actanţi, care l-au ajutat să reprezinte interesele Kremlinului în străinătate.
Grupul a oferit bani politicienilor europeni, pentru a propune moțiuni proruse în legislațiile locale, și a plătit activiști de extremă dreapta, pentru a publica articole pro-Kremlin în mass-media europene.
Citeşte şi: Un an de război în Ucraina: poate fi Rusia înfrântă decisiv?
Rețeaua a organizat călătorii în Crimeea ocupată, pentru politicieni și oameni de afaceri europeni, călătoriile și cazarea fiind acoperite de organizații finanțate de stat rusești. Se pare că au fost oferite onorarii unor persoane.
De asemenea, a contribuit la aducerea personalităților politice europene în Rusia, pentru a acționa ca observatori electorali, cu un buget de 68.000 de euro alocat proiectului.
Voci prietenoase
De când Rusia și-a lansat brutala invazie a Ucrainei, în februarie 2022, condamnarea agresiunii de peste mări a lui Vladimir Putin a atins apogeul.
Cu toate acestea, Rusia încă se poate baza pe voci prietenoase ocazionale din Europa: în noiembrie anul trecut de exemplu legiuitorul local de extremă-dreapta italian Stefano Valdegamberi a scris un articol de opinie, în care condamnă decizia UE, de a desemna Rusia drept stat terorist.
El consideră că aceasta este „o greșeală gravă” şi că „ stimulează conflictul, prin negarea adevărului istoric.”
Citeşte şi: VIDEO ISW: Rusia a pierdut jumătate din tancurile pe care le-a trimis la război în Ucraina
Dar ceea ce Valdegamberi nu a menționat este că a colaborat de mult cu un grup secret de lobby rus, cu legătură directă cu Kremlinul.
Începând cel puțin cu anul 2014, acel grup a conceput planuri de a canaliza numerar către politicienii europeni, pentru a-i ajuta să legitimeze ocuparea Crimeei, de către Rusia, și să promoveze politici pro-Moscova, în țările UE.
Detaliile despre activitățile grupului au ieșit la iveală prin e-mailuri sparte, aparținând coordonatorului său, membrul parlamentar rus Sargis Mirzakhanian, care a condus „Agenția Internațională pentru Politica Actuală”, în anii de după anexarea Crimeei.
Deși e-mailurile divulgate conțin dovezi ample că lobbyiștii ruși au plănuit să plătească bani politicienilor, inclusiv liste de onorari pentru cifre-cheie și bugete pentru planuri de călătorie, acestea nu includ documente financiare sau extrase bancare care să ateste că plățile au fost efectuate.
E-mailurile sugerează că grupul său le-a plătit politicienilor mii de euro, pentru a prezenta rezoluții pro-ruse în legislațiile europene, a constatat o nouă investigație a Eesti Ekspress, în parteneriat cu OCCRP, IrpiMedia, iStories și Profil.
De asemenea, a contribuit la aranjarea ca personalități politice din țări precum Germania, Austria, Italia, Republica Cehă și Polonia să fie transportate cu avioane de lux, la evenimente pro-Rusia din Crimeea ocupată, și a plătit onorarii pentru prezența lor.
Grupul de lobby a transportat de asemenea mai multe personalități politice europene, în Rusia, pentru a acționa ca observatori oficiali ai alegerilor.
E-mailurile, care au fost scurse de un grup de hacktiviști ucraineni, dezvăluie legături deosebit de strânse între operațiunea lui Mirzakhanian și oficialii din Italia și Cipru.
Aceste legături au deschis calea pentru adoptarea moțiunilor pro-ruse în ambele țări, atât în parlamentul cipriot, cât și mai multe consilii regionale italiene, cerând încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei, pentru invazia sa din Crimeea.
Rapoartele anterioare din presă au arătat legături între politicienii UE și propagandiștii de la Kremlin, dar aceasta este prima perspectivă cuprinzătoare asupra modului în care a fost condusă această campanie din Rusia.
E-mailurile arată că Mirzakhanian, un angajat bine conectat și consilier în parlamentul Rusiei, Duma, a construit o rețea de analiști politici, jurnaliști, activiști și academicieni care l-au ajutat să împingă interesele Kremlinului în străinătate, arată o investigaţie internaţională realizată de OCCRP.
OCCRP este cel mai mare network de jurnalişti de investigaţie din lume.