Potrivit acestuia, avansurile în medicina modernă sugerează că oprirea inimii, de obicei considerată un semn clar al decesului, nu este neapărat ireversibilă.
„Reîntoarcerea din morți” ar putea deveni realitate. Creierul poate fi salvat după zile de la deces
Parnia afirmă că, în anumite condiții, creierul uman poate rămâne recuperabil chiar și la câteva zile după ce toate semnele vitale au dispărut.
Studiile recente, inclusiv unele realizate în propriul său laborator, sugerează că activitatea creierului poate persista și se poate normaliza în anumite cazuri după stop cardiac.
Un studiu din 2023 a relevat că pacienți cu stop cardiac au reținut amintiri despre experiențele lor din apropierea morții timp de o oră după ce inima s-a oprit.
Citește și: Un preot povestește experiența sa în iad: Demonul mi-a arătat tot. Ce am văzut acolo e de nedescris
Studiile arată că în 40% din cazuri, activitatea creierului a revenit la niveluri normale sau aproape normale după resuscitarea cardiopulmonară.
„Moartea nu este o stare ireversibilă”
Aceste descoperiri, alături de experimente precum cel de la Yale, care a reînviat creierul decapitat de porc până la 14 ore după decapitare, l-au determinat pe Parnia să conteste noțiunea că moartea este complet ireversibilă.
Citește și: Există viață după moarte? Sufletul vede și aude tot ce coprul fizic nu mai simte, spune un medic
„Moartea nu este o stare ireversibilă”, afirmă Parnia. „Este o convenție socială, nu o realitate științifică. Dacă ne depărtăm de această etichetă socială și o privim obiectiv, moartea este mai degrabă un proces de vătămare.”
Potrivit lui Parnia, acest proces poate fi inversat nu doar prin utilizarea mașinilor de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO), ci și prin combinații de medicamente inovatoare, care au arătat rezultate promițătoare în revigorarea animalelor.
Echipa sa folosește „cocktailuri CPR” care includ epinefrină, metformină, vitamina C, vasopresină și Sulbutiamină în încercarea de a readuce la viață pacienții cu stop cardiac.
Parnia speră că, într-o zi, societatea va reconsidera moartea nu ca pe o ultimă frontieră, ci ca pe o stare care poate fi inversată.