Regizorul francez Luc Besson, acuzat de viol, a fost plasat sub statutul de martor asistat

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 26.01.2021 - 11:27
Cineastul francez Luc Besson/FOTO: Getty

Cineastul şi producătorul francez Luc Besson, acuzat de viol de actriţa olandezo-belgiană Sand Van Roya, a fost plasat luni sub statutul de martor asistat cu prilejul audierii sale de către un judecător de instrucţie, a precizat avocatul acestuia pentru AFP, citată de Agerpres.

SHARE

În dreptul francez, statutul de martor asistat este intermediar celui de martor şi celui de acuzat.

„Această decizie vine să confirme din nou că faptele imputate lui Luc Besson nu au niciun fundament'', a spus avocatul regizorului, Thierry Marembert, confirmând o informaţie apărută în revista Le Point. ”Survine după o primă clasare a dosarului în februarie 2019 şi după ce un viceprocuror din cadrul parchetului din Paris s-a opus redeschiderii anchetei”, a amintit acesta.

Nicio sursă judiciară nu a putut confirma luni seară pentru AFP scopul acestei convocări a lui Besson pentru un interogatoriu la prima înfăţişare

Sand Van Roya şi avocatul său, Francis Szpiner, nu au comentat încă informaţia.

În acest dosar, Sand Van Roy a depus pe 18 mai 2018 o plângere pentru viol împotriva producătorului şi cineastului francez, în vârstă de 60 de ani, a doua zi după ce s-a întâlnit cu acesta la Bristol, un hotel din Paris.

Două luni mai târziu, ea a denunţat şi alte violuri şi agresiuni sexuale comise, potrivit actriţei, pe parcursul a doi ani ai unei ''relaţii de influenţă profesională'' cu producătorul. Plângerile au fost clasate pe 25 februarie 2019 de parchetul din Paris, care a argumentat că n-a putut ''caracteriza infracţiunea denunţată în toate elementele sale constitutive''.

Actriţa a depus apoi o nouă plângere şi s-a constituit parte civilă, care a avut drept urmare deschiderea unei anchete preliminare pe 2 octombrie 2019, pentru ''acte de viol''. Parchetul din Paris a informat judecătorul că se opune acestei redeschideri a investigaţiilor.

Luc Besson, care a negat acuzaţiile, a fost audiat de poliţişti în octombrie 2018, după care a fost confruntat cu acuzatoarea sa în decembrie.

Ulterior, alte opt femei l-au acuzat pe regizorul peliculei ''Grand Bleu'' de gesturi deplasate, respectiv de agresiuni sexuale, în mărturiile obţinute de Mediapart, pentru fapte în mare parte prescrise.

''Nu am violat niciodată o femeie în viaţa mea. Nu am ridicat niciodată mâna asupra unei femei. Nu am ameninţat niciodată o femeie. Nu am constrâns niciodată fizic sau moral o femeie în nicio împrejurare', a spus cineastul în octombrie 2019.

Tată a cinci copii, Luc Besson este şi un om de afaceri influent, fiind unul dintre fondatorii complexului de studiouri Cite du cinema, din nordul Parisului.

El este totodată una dintre personalităţile franceze prinse în valul acuzaţiilor formulate de femeile care au denunţat agresiuni sexuale, după scandalul declanşat în jurul producătorului american Harvey Weinstein, în octombrie 2017, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te