Reacția lui Mihail Gorbaciov la miniseria Cernobîl de pe HBO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.07.2019 - 21:15

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a declarat că nu a dat ordin să nu i se acorde titlul de Erou al Muncii Socialiste academicianului Valeri Legasov, care a fost implicat în investigarea cauzelor dezastrului nuclear de la Cernobîl.

SHARE

În miniseria HBO „Cernobâl”, cariera lui Legasov s-a încheiat după ce și-a prezentat propria versiune asupra cauzei catastrofei nucleare.

„Nu am dat eu un astfel de ordin. Și cine altcineva l-ar fi putut da, dacă nu eu? Aceasta este ficțiune ”, a declarat Gorbaciov pentru Pravda, adăugând ca nu a văzut seria HBO despre Cernobîl.

Interesul public pentru viața academicianului Valeri Legasov a crescut după lansarea miniseriei, în care academicianul rus a fost interpretat de actorul Jared Harris.

În ultimul episod al seriei, Legasov vorbește în fața unei instanțe unde acuză angajații de la centrala nucleară de la Cernobîl de cauzarea dezastrului.

În discursul său, Legasov susține că aparatul de stat sovietic a ținut secret faptul că reactoarele nucleare rusești, inclusiv cele ale centralei nucleare de la Cernobîl, erau vulnerabile la risc. În realitate, omul de știință nu a participat la proces - scena a fost fictivă, spune Gorbaciov.  

Legasov a fost membru al Comisiei guvernamentale pentru a investiga cauzele și a elimina consecințele accidentului la centrala nucleară.

Potrivit uneia dintre versiuni, vorbind la conferința AIEA de la Viena în 1986, el ar fi expus informații secrete. Unii istorici cred că Gorbaciov a decis apoi să nu acorde titlul academicianului, iar cariera omului de știință a fost distrusă.

Dar întrebarea fostului lider sovietic rămâne valabilă: Dacă nu el a dat ordinul, cine altcineva l-a dat?

În realitate, academicianul a fost propus de două ori pentru titlul de Erou al Muncii Socialiste, dar nu l-a primit niciodată.

În 1988, Legasov s-a sinucis.

Citiți dosarul integral despre accidentul de la Cernobîl

 

Moscova: „CIA a provocat dezastrul nuclear!“

Când realitatea bate ficțiunea, respecți realitatea

„Cultura de securitate nucleară“, dezvoltată după Cernobîl

Și, totuși, accidentele nucleare se întâmplă

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.