Răspunsul Franței la amenințările Rusiei. Parisul a testat cu succes noua sa rachetă nucleară

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.05.2024 - 08:47
Răspunsul Franței la amenințările Rusiei. Parisul a testat cu succes noua sa rachetă nucleară - Foto: Twitter - Captură foto

Răspunsul Franței la amenințările Rusiei. Parisul a testat cu succes noua sa rachetă nucleară. La o zi după ce Rusia a desfășurat exerciții cu arme nucleare tactice, Franța a testat o versiune actualizată a unei rachete nucleare.

SHARE

Răspunsul Franței la amenințările Rusiei. Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că o rachetă ASMPA-R a fost lansată fără focos de un avion în cadrul unui raid aerian nuclear simulat.

Răspunsul Franței la amenințările Rusiei. Parisul a testat cu succes noua sa rachetă nucleară

Testul a avut loc la o zi după începerea exercițiilor nucleare rusești, Lecornu a declarat pe X (fostul Twitter) că a fost o operațiune "planificată de mult timp".

El a mai spus că testul de tragere a făcut parte din întărirea descurajării nucleare franceze.

"Această operațiune, planificată de mult timp, realizează ambiția prevăzută în legea de programare militară pentru descurajarea noastră nucleară, a cărei excelență și credibilitate operațională este demonstrată", a declarat Lecornu.

Citește și: Exerciții cu arme nucleare rusești la granița Ucrainei. Putin, pregătit de declanșeze apocalipsa

În ultima vreme, Franța a devenit optimistă în ceea ce privește capacitatea militară nucleară și securitatea europeană în general.

Franța a planificat să cheltuiască aproximativ 13% din bugetul său militar în următorii ani pentru capacitatea sa nucleară independentă, potrivit AFP.

Franța va dezvolta un nou set de rachete aer-sol de ultimă generație 

Raportul a mai spus că Franța dorește să dezvolte rachete de ultimă generație lansate din aer până în 2035.

Președintele francez Emmanuel Macron a evidențiat în ultima vreme amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru Europa. El și-a asumat, de asemenea, meritul pentru o atenție sporită acordată securității continentului în rândul țărilor europene.

Citește și: Avertismentul lui Putin la adresa Occidentului: „Rusia este pregătită pentru un război nuclear”

"Europa se gândește acum la propria apărare. Aceasta a fost o adevărată revoluție în ultimii ani și este o revoluție care a fost împinsă înainte de Franța", a declarat Macron luna trecută.

Amenințările nucleare rusești la adresa Occidentului

Rusia a lansat marți exerciții cu arme nucleare tactice în Districtul său militar de sud, la granița cu Ucraina.

Armele nucleare tactice se referă la armele nucleare cu rază scurtă de acțiune, care au randament mai mic și sunt destinate a fi folosite pe câmpul de luptă. Spre deosebire de armele nucleare strategice, care ar putea distruge orașe și regiuni întregi, daunele vizate de armele nucleare tactice sunt limitate la câmpul de luptă.

Exercițiile au simulat utilizarea armelor nucleare în vederea unei potențiale utilizări, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Scopul exercițiilor este de a "asigura necondiționat integritatea teritorială și suveranitatea statului rus ca răspuns la declarațiile provocatoare și la amenințările unor oficiali occidentali individuali", potrivit The New York Times.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că exercițiile au fost un răspuns la o declarație a lui Macron în care acesta nu a exclus trimiterea de soldați francezi în Ucraina, potrivit raportului. De asemenea, declarația s-a referit și la declarația ministrului britanic de externe David Cameron, în care a spus că Ucraina ar putea folosi arme furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Moscova a lansat în mod repetat amenințări nucleare. În ziua în care a anunțat invazia, la 22 februarie 2022, Putin a avertizat că orice țară care va interveni se va confrunta cu "consecințe cum nu ați mai văzut în întreaga voastră istorie".

În cel mai recent caz, înaltul lider rus Dmitri Medvedev a amenințat Occidentul că orice atac nuclear rusesc nu se va limita doar la Ucraina.

De asemenea, el a mai spus că exercițiile pe care Rusia le-a efectuat acum au fost făcute pentru a planifica orice atac pe teritoriul Rusiei ajutat de Occident.

"În anumite circumstanțe, răspunsul va fi livrat nu doar la Kiev și nu va conține explozibili simpli, ci și muniție specială. Iar exersarea răspunsului la astfel de atacuri este scopul exercițiului militar planificat. Chiar și imbecilii semianalfabeți ai Majestății Sale Regale ar trebui să înțeleagă acest lucru", a declarat Medvedev într-o postare pe X.

"Tipul special de arme" este o referire aparentă la armele nucleare. Comentariul a fost o amenințare abia voalată cu privire la un potențial atac nuclear rusesc asupra națiunilor occidentale.

În postarea încărcată de înjurături la adresa ministrului britanic de externe David Cameron, Medvedev i-a vizat și pe francezi pentru sprijinul acordat Ucrainei.

"Practic, el le spune ucrainenilor să tragă rachetele britanice oriunde ar vrea. Iar noi -britanicii- nu ne temem de nimic, nici măcar de un conflict nuclear. Un tip dur! Nu trebuia să spui asta, băiete. Țineți cont că cei care manevrează rachetele de croazieră Storm Shadow/SCALP-EG nu sunt semidocții îmbrăcați în cămăși brodate, ci britanicii și francezii", a declarat Medvedev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te