Cifrele, detaliate în Raportul anual Global Credit Suisse Credit Suisse, reflectă modul în care de reducerile de urgență ale dobânzilor și de măsurile de stimulare guvernamentale au beneficiat adesea cei care au cel mai puțin nevoie de sprijin de stat, ajutându-și activele să crească în valoare, în ciuda recesiunii economice.
Milionarii în dolari reprezintă acum mai mult de 1% din populația globală pentru prima dată în istorie. Cifrele arată că 56,1 milioane de persoane au avut active în valoare de peste 1 milion de dolari (720 milioane de lire sterline) în 2020.
S-au mărit contrastele între averi, cei care aveau deja câștiguri mai mici suferind pierderi de locuri de muncă și o scădere a veniturilor din cauza încetinirii economice.
Citește și
Din Ferrari în cătușe: povestea tinerilor milionari din imobiliare - droguri, poker, suveici
COVID Putin și-a vaccinat experimental milionarii iar chinezii pe inventatori și guvernanți
„Creșterea inegalității bogăției nu a fost probabil cauzată de pandemia în sine, nici de impactul economic direct al acesteia, ci a fost în schimb o consecință a acțiunilor întreprinse pentru a-i atenua impactul, în primul rând ratele dobânzii mai mici”, spun autorii raportului.
Acțiunile de compensare a efectelor pandemiei Covid-19 au contribuit la o creștere considerabilă a inegalității bogăției și au condus la cel mai mare decalaj de avere din 2016 încoace.
SUA au aproape o treime din cei 5,2 milioane de noi milionari ai lumii, adăugând încă 1,7 milioane de milionari la total, acum de 22 de milioane.
Germania urmează în top, cu alți 633.000 de milionari. Marea Britanie a adăugat 258.000 de milionari, astfel încât țara are acum 2,5 milioane de persoane cu active în valoare de peste 1 milion de dolari.