Putin se laudă cu cooperarea militară dintre Moscova şi Beijing: Este „din ce în ce mai importantă”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.11.2023 - 16:12
Putin se laudă cu cooperarea militară dintre Moscova şi Beijing: Este „din ce în ce mai importantă” - Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin se laudă cu cooperarea militară dintre Moscova şi Beijing, catalogând-o drept "din ce în ce mai importantă" și dând asigurări că cele două ţări nu încearcă să creeze o alianţă similară cu cele din perioada Războiului Rece

SHARE

"Contactele noastre în domeniul militar şi tehnico-militar devin din ce în ce mai importante", a spus Putin, în timp ce îl primea la Moscova pe generalul chinez Zhang Youxia, vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale, informează Agerpres, citând AFP.

"Rusia şi China nu construiesc o alianţă militară în stilul Războiului Rece", a adăugat el, ca răspuns direct la temerile occidentale.

Citește și: Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”

G7 a cerut Beijingului "să nu ajute" Moscova

Cooperarea promovată de Vladimir Putin este văzută ca un semnal de avertizare de către ţările occidentale, care doresc să împiedice China să ofere sprijin major Rusiei în ofensiva sa din Ucraina.

Miercuri, 8 noiembrie, 2023, G7 a cerut Beijingului "să nu ajute" Moscova în conflict.

Preşedintele rus, la rândul său, a declarat că NATO încearcă "să-şi depăşească cadrul geografic" şi că Washingtonul caută să "creeze noi alianţe" în Asia.

"Vedem toate acestea şi, împreună cu prietenii noştri, răspundem calm, într-un mod echilibrat, consolidând capacităţile noastre de apărare", a spus el.

Moscova şi Beijingul menţin legături puternice, care au fost consolidate şi mai mult de la începutul ofensivei ruse în februarie 2022, pe care Beijingul refuză să o condamne.

Citește și: Jumătate din populație a condamnat întâlnirea lui Orban cu Putin. De ce se tem ungurii cel mai tare

Vladimir Putin a efectuat o vizită în China în octombrie, prima sa călătorie la o mare putere mondială de când forţele sale au atacat Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Miercuri, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a dat asigurări, de asemenea, că Rusia şi China "nu creează un bloc militar", spre deosebire de "unele ţări occidentale agresive".

Primindu-l pe Zhang Youxia, el a spus că relaţia de cooperare dintre cele două ţări nu a fost "îndreptată împotriva unor state terţe".

Serghei Şoigu a dorit să discute cu el despre "măsurile care trebuie luate pentru a consolida cooperarea în domeniul apărării", potrivit ministerului rus.

Zhang Youxia, la rândul său, a declarat că relaţiile ruso-chineze sunt la "cel mai înalt nivel", conform unei transcrieri ruseşti a afirmaţiilor sale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te